A Brexit is így indult – egy azóta méltán elfelejtett politikus írta ki saját politikai túlélése érdekében, aztán abból lett a Brexit!

A vasárnap híre, hogy Ujhelyi István Európa-parlamenti politikus közösségi oldalán a heti szokásos levelében bejelentette, hogy ha törik, ha szakad népszavazást kezdeményez arról, hogy Magyarország maradjon az EU tagja.

Ha jószándék vezérelte….

Hadházy Ákos szerint:

A mai napon több kisebb párt is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez hazánk EU-s tagságáról. Sajnos, amíg nem vagyunk hajlandóak megküzdeni tisztességes játékszabályokért, százszázalékos bizonyossággal kimondható: NÉPSZAVAZÁS CSAK AKKOR LESZ, HA AZT A FIDESZ IS AKARJA. Így akkor is csak két lehetőség van, ha ezeket a kezdeményezéseket a legjobb szándék vezérelte:

  • 1) A bejelentések kommunikációs pótcselekvések, arra jó, hogy néhány alkalommal (bejelentés, beadás, elutasítás) cselekvő ellenzékiként szerepeljenek vele a megmaradt független sajtóban a pártok, de semmilyen relevanciája nincsen. Ártani azért árt, mert egy ilyen kezdeményezés azt feltételezi, hogy az azt elbíráló Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és végső soron az Alkotmánybíróság a Fidesztől független, valóban a jog talaján álló szervezetek.
  • 2) Ha a Fidesz úgy gondolja és úgy méri, hogy számára hasznos lehet egy ilyen népszavazás kudarca, akkor átengedik. Akkor viszont nem kell politikusnak, EP-képviselőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, mekkora hazárdjáték egy ilyen népszavazás.

A briteknél is az történt, hogy egy azóta méltán elfelejtett, ostoba politikus írta ki saját politikai túlélése érdekében, aztán abból lett a Brexit.

Konok Péter olvasata

Ha én lennék a Fidesz, és ki akarnám léptetni az országot az EU-ból, tuti, hogy az “ellenzékre” bíznám, hogy erről népszavazást kezdeményezzen. Én csak egy kávét kérnék. De szerintem a Fidesznek esze ágában sincs kilépni az Unióból: pénz se jönne, Putyin sem örülne neki. Úgyhogy az “ellenzék” alighanem önerőből ilyen hülye.

Gelencsér Ferenc Momentum elnök véleménye

Pandora szelencéjét feszegeti ez a gondolat. Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba. Nem beszélve arról, hogy egy egészen elképesztő méretű gazdasági és szociális válság előtt áll a nemzetünk. Ilyen időkben egyes politikai aktorok könnyen találhatnak bűnbakot a saját alkalmatlanságuk okozta problémákra. Lásd 12 év gazdasági analfabetizmusát követően “brüsszeli szankciókkal” takarózni. A felelőtlen kormányzati narratíva, valamint a másokra mutogatás találkozása ezzel a kezdeményezéssel könnyen eredményezhet olyan helyzetet, amit a britek is nagyon bánnak már.

Cseh Katalin EP-képviselő úgy látja.

Teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is. De ahogy David Cameron és a britek példája megmutatta, el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban. És Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket. Tehát nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen.

Wittinghoff Tamás

Politikai dilettantizmus, felesleges és ostoba fontoskodás. Úgy látom, vannak, akik még mindig nem tanultak a Brexitből…

A Fidesz-megszólalók még nem véleményezték Ujhelyi ötletét, de ami késik, ugye……

Ön mit gondol?

Várjuk gondolatait az info@varosikurir.hu oldalra, hogy kiegészíthessük vele a vélemények sorát.

A témával kapcsolatosan írtuk…..

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.