A diákok lekörözték a híres-hírhedt oltási tervet és készítőit – amikor a “friss agy” megmutatja, mit tud!

Felsőoktatásban tanuló diákok és fiatal fejlesztők részvételével rendezték meg az online Hack&Heal Programozói Versenyt. A Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház közösen fogalmazta meg a kérdést:„Hogyan lehetne gyorsítani a koronavírus vakcinációt?”

A cél az oltási folyamat minél hatékonyabb és gyorsabb megvalósításának kidolgozása volt, összesen öt pályamunka érkezett erre a felhívásra

– adta ki sajtóközleményét a Johnson & Johnson vállalatcsoporthoz tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat.

Orbán, Pintér és Kósa, mint az Operatív törzs állandó tagjai…..

„A tömeges oltás megoldása rendkívül sürgető probléma. A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként kötelességünknek érezzük, hogy a vakcinafejlesztésen túl is mindent megtegyünk, ami segítheti az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkáját”

– mondta el a versenyfeladat kapcsán Siminszky Zita, a Janssen orvos igazgatója.

A verseny alatt a Dél-pesti Centrumkórház munkatársai folyamatos mentorációval támogatták a csapatok munkáját, és megosztottak minden tudást és tapasztalatot, amit eddig az oltási folyamat során – a regisztrációtól kezdve, a betegek beoltásán keresztül egészen az utánkövetés szakaszáig – összegyűjtöttek.

A kihívásra megoldásként leadott öt projektterv közül három is elismerésben részesült:

a zsűri véleménye alapján kiválasztott kategóriagyőztes mellett ebben a kategóriában induló csapat nyerte a közönségszavazás első, illetve harmadik helyezését is.

„A közönségszavazáson elért sikerek is alátámasztják, hogy a beérkezett projekttervek mindegyike nagyon magas színvonalat képviselt, így a zsűrinek rendkívül nehéz dolga volt. A döntésnél a kidolgozottság mellett azt vettük figyelembe, hogy a felvázolt megoldásban a versenyzőknek mennyire sikerült a valós gyakorlatba is hatékonyan átültethető koncepciót kidolgozniuk”

– tette hozzá Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Az adminisztráció egyszerűsítése, anonim mellékhatásjelentés, orvos és páciens összekötése

A kategórianyertes a PatiON csapat applikációja lett, amely 1500 eurós támogatásban részesült a Janssen felajánlásának köszönhetően.

„Az általunk kifejlesztett digitális megoldás segítségével az emberek már az oltás előtt tájékozódhatnak a teljes folyamatról, kórtörténetük pedig egy beépített kérdőív segítségével azonnal digitalizálható, minimalizálva a papír alapú adategyeztetést. Az alkalmazással nemcsak az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei csökkennek, hanem az adatveszteség és az adathiba is redukálható. Az összegyűjtött adatok alapján hosszú távon a teljes folyamat optimalizálható, amely jobb kapacitás-kihasználtságot és nagyobb hatékonyságot eredményez”

– mutatta be projektjüket a csapat vezetője, Frey Balázs.

A legtöbb közönségszavazatot a finn Vacci csapata kapta, akik anonim mellékhatásjelentő applikációt fejlesztettek ki

A közönségszavazatok harmadik helyezettje egy győri középiskolás csapat lett, akik az oltásra jelentkezőket, a háziorvost, illetve az oltóközpontot összekötő alkalmazást dolgoztak ki. A megoldás nem csak az oltási folyamatot támogatja digitális eszközökkel, hanem az oltás után jelentkező mellékhatások követésére is lehetőséget nyújt a háziorvos és a páciens között.

A valóságban is működhet

A versenyt követően a résztvevők által leadott projekttervek megvalósítására is biztosítanak lehetőséget, a Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház oltópontja – a nyertes csapat által kidolgozott tervben rejlő potenciál láttán már a megoldás mielőbbi gyakorlatba történő átültetésének lehetőségeit vizsgálja.

Forrás

tragédiák, rendszerváltás

 

 

tragédiák, rendszerváltás,
illusztráció: V.K.

Egy hozzászólás itt: “A diákok lekörözték a híres-hírhedt oltási tervet és készítőit – amikor a “friss agy” megmutatja, mit tud!

  • 2021.03.09 - 06:21
    Közvetlen hivatkozás

    Most mar csak az orszag mukodtetesere valo rendszer kidolgozasat kellene meghirdetni, es mielobbi tenderre kiirni – a gyoztes masnap kezdhetne!
    Erre var mar az orszag 11 eve!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük