Frissítve!!! A droglegalizációs lobbi kontra a kormány nemzeti drogstratégiája

Napjainkban Magyarországon egyre aggasztóbb problémát jelent a kábítószer-fogyasztás és annak következményei. A kormány a 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégiában hívta fel a társadalom és az egyházak figyelmét arra a helyzetre, hogy ténylegesen össze kell fogniuk a kábítószerhelyzet elleni küzdelemben.

Az teszi a kérdést különösen időszerűvé, hogy a Fővárosi Közgyűlés éppen szerdán készül egy ideglenes bizottságot felállítani Budapest drogstratégiájának kidolgozására.

Legveszélyezettebbek a gyerekek

Különösen időszerű mindez annak fényében, hogy a Fővárosi Közgyűlés éppen szerdai ülésén állíthat fel egy ideiglenes bizottságot a Budapesti drogmegelőzési terv kidolgozására. Az ESPAD (az alkohol- és kábítószer-fogyasztási szokásokkal foglalkozó európai iskolai felmérés projektje) 2015-ben végzett kutatási felmérései szerint az iskolai tanulók (14–16 évesek) 26,8%-a már fogyasztott illegális vagy legális drogokat. Minden ötödik diák már
kipróbált illegális drogokat, és minden tizedik már kipróbált a piacon megjelent valamilyen dizájner drogot.

A legmegdöbbentőbb információ az, hogy egyes falvakban és városokban a droghelyzet olyan rosszra fordult, hogy még a 6–10 éves gyermekek is érintettek a dizájner drogok fogyasztásában, vagy drogfutárként használják őket a szüleik.

A Nemzeti Drogellenes Stratégia szerint:

„a kábítószer-jelenség szorosan összefügg más kémiai és viselkedési függőségi problémákkal, elsősorban pedig a nemzet általános lelki egészségi állapotával, különös tekintettel az értékszemlélet, a kapcsolati kultúra, a problémamegoldó készség személyes és közösségi jellemzőire”.

Jogos aggodalmak

A drogfogyasztás tünetei között szerepel az idegesség, szorongás, depresszió, ok nélküli fáradtság, letargia, ok nélküli érzelmi megnyilvánulások és alvászavarok. A kábítószerek a testet is károsítják, ami különböző betegségekhez és testfunkció zavarokhoz vezet. Egyes drogok mellékhatásai között megtalálhatjuk az öngyilkosságot, erőszakot és balesetek okozását. Ki akar olyan társadalomban élni, ahol egyre több ember nem tud világosan gondolkodni a kábítószerek hatása miatt? Ahol ezek az emberek nem látják, mi történik körülöttük a valóságban, ahol ezek az emberek mentálisan és fizikailag betegségekben szenvednek? Különösen, ha 6–10 éves, vagy egy újszülött gyermekről beszélünk, aki már drogfüggőként jött világra, mivel az anyja drogfogyasztó.

A drogfogyasztás elkezdésének okai között olyan dolgok találhatók, mint a mentális problémák, a rossz családi háttér, de a legjelentősebb ok az, hogy az emberek nem rendelkeznek helyes információkkal a kábítószerek veszélyeiről. Ezért nagyon könnyen a félretájékoztatás csapdájába esnek a drogkereskedők, a barátok, valamint a magukat szakértőnek feltüntetők.

2008-ban a Demokratában Sárosi Péter, a drogriporter blog szerkesztője például arról beszélt, hogy

„a drogmentes világ utópiája ugyanolyan káros utópia, mint a szocializmus volt, és ugyanúgy bukásra van ítélve.”

Egyes, a témában járatos szakértők szerint Sárosi Péter ellenez minden olyan hatékony drogmegelőzési és drogrehabilitációs programot, amely valódi segítséget nyújthat azoknak, akik semmit sem tudnak a drogokról, vagy a drogkereskedők csapdájába estek. Ennek alapján nem volt nagy meglepetés, hogy Sárosi nyíltan éles kritikával illette Magyarország Nemzeti Drogellenes stratégiáját. Ezek az elképzelések viszont teljesen szembe mennek a hazai és az Európai Unió drogellenes stratégiájával így adódik a kérdés, hogy egy személyben ő a megfelelő ember a tennivalók kidolgozásához?

Sárosi Péter

Drogliberalizációs karrierjét Kendermag Egyesület az aktivistájaként kezdte 2002 és 2011 között. Később a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kábítószer-politikai programjainak kinevezett vezetője lett. 2014 óta a Jogriporter civil alapítvány igazgatója. Az Alapítvány eredeti hitvallása szerint

„pártoktól függetlenül működő nonprofit szervezet, párttámogatást nem fogad el, pártpolitikai tevékenységet nem folytat. Állami támogatásban, közpénzben nem részesül, legfőbb támogatójuk a Nyílt Társadalom Alapítvány és az Európai Bizottság (EB).”

FRISSÍTÉS:

Visszaélés kábítószerrel Magyarországon, a legfrissebb adatok:

A főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Tarlós István főpolgármester jegyezte előterjesztést a testület 23 igen szavazattal, egy nem ellenében, öt tartózkodás mellett fogadta el.
Az egyeztető fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke a budapesti rendőrfőkapitány lesz. Tarlós István azt mondta, a probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés volt.

Helyreigazítás!

“Valótlanul állítottuk, hogy Sárosi Péter ellenez minden olyan hatékony drogmegelőzési és drogrehabilitációs programot, amely valódi segítséget nyújthat azoknak, akik semmit sem tudnak a drogokról, vagy a drogkereskedők csapdájába estek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük