Van pár perce magára? Megéri!

Annyi mindenre áldozunk felesleges órákat, tegyünk egy kísérletet arra, hogy megtudjuk, mit miért csinálunk, mert csak így tudunk változtatni, megéri. Ha pedig úgy érzi, hogy minden rendben ön körül, akkor azért érdemes tovább olvasni, hogy ez az állapot így is maradjon!

Rajzra fel!

A Fa -rajz teszteket a pszichológusok, a grafológusok, a tanítók és tanárok, sőt az óvónők is előszeretettel alkalmazzák. A rajzolás önmagában is megnyugtató, szórakoztató és egyben tanulságos tevékenység, emellett pedig az egészséges ember önismeretét is szolgálja, hiszen nagyon sok mindent elárulnak a személyiségről.

Gondolja végig, a fa szimbolikája leképezi az embert: fejlődik, nő, virágba borul, termést hoz, öregszik és a végén elpusztul. A hármas tagozódás is egybevág: gyökér = család, stabilitás, tudatalatti; törzs = testi felépítés, jelen fizikai és lelkiállapot; lombozat = tudatállapot, szellemi vitalitás.

Hogy mit tudhat, meg belőle az azonnal kiderül…

A feladat csupán annyi, hogy egy üres lapra rajzoljon egy fát. Mivel csupán ön látja, ne tartsa vissza, ha úgy gondolja, hogy nem rendelkezik Michelangelo képességével, mindegy, hogy pár vonal, vagy egy paca kerül a papírra, a teszt mindenképpen működik. Ha kész, kezdje a kiértékelést!

(A siker érdekében nem ér előre elolvasni!)

Mi látható a fából?

Ha túl nagy a korona a fa többi részéhez képest, akkor hajlamos vagy túl sokat rágódni egyes kérdéseken, és döntéseidben inkább a racionális megfontolások vezérelnek. Ha aránytalanul pici a korona, akkor nem használod ki a szellemi képességeidet, a fantáziádat.

Az arányos gyökérzet egészséges ösztönéletet jelez, míg a nagy gyökérzet arra utal, hogy túlzottan is ösztönösen, indulatból kezeled a dolgokat, esetleg túl sokat mutatsz meg magadból. Érdemes lenne tízig elszámolni, mielőtt cselekszel. Ha nincs gyökér és/vagy talajvonalat is húztál, akkor kontrollálod a saját ösztönkésztetéseidet, és mások elvárásainak szeretnél megfelelni.

A törzs jelzi, hogyan használod erőidet, mennyire tudsz egyensúlyt teremteni az ösztöneid és a racionalitásod között. A vékony törzs érzelmi sérülékenységre, labilitásra utal, ezért mindenképpen erősítened kell az önbizalmadat. A vastag törzs esetén nagyobb az érzelmi stabilitás, de vajon képes vagy engedni a saját álláspontodból?

Mekkora a fa?

A fa mérete egyenesen arányos az önbizalom nagyságával.

Minél kisebb, annál inkább úgy érzi, hogy túl kicsi és jelentéktelen a világhoz képest, elnyomott és magányos. Fontos, hogy tudja, mindenkiben van valami szép, jó és értékes – önben is, csak keresni kell. Üljön le és használja az örökérvényű kockás lapot. Írja össze, amiben sikeresnek gondolja magát, amire büszke. Ne nagy dolgokra gondoljon, ide sorolandó egy jól sikerült süti, egy szép nap a szerelmével, vagy a családjával, egy jól sikerült szülinap, vagy, hogy előreengedett valakit a buszon reggel.

Ha viszont szinte lelóg a fád a papírról, akkor sem ártana önvizsgálatot tartanod, és visszavenni a fiatalos lendületből.

Hova helyezte el a fát a papíron?

Hajtsa négy felé a lapot és a hajtásvonalak mentén be tudja határolni, hogy hol helyezkedik el a rajz.

Ha fent és balra tolódott a fa, akkor óvatos, gátlásos, olyan, aki inkább megfigyelője, mint aktív résztvevője az élet eseményeinek. Nehezebben barátkozik, befelé forduló, aki a múltba kalandozik.

Ha baloldalt lent van a fája, akkor gyűjtögető, megtartó személyiség, aki nehezen válik meg a dolgoktól – legyen az tárgy, kapcsolat, vagy lelki sérelem. A problémák és konfliktusok esetén hajlamos gyerekesen viselkedni, vélhetőleg sok gyermekkori sebet még nem tudott feldolgozni. Nézzen szembe ezekkel, és engedje el, hogy tovább léphessen.

Ha a lap jobb alsó területét preferálta, akkor komoly, de önfejű ember, hadakozik az újítás, a változás ellen, közben elégedetlen önmagával. Érdemes lenne tisztáznia a céljait, és erősítenie az önérvényesítő képességét.

Ha jobbra fent áll a fája, akkor inkább a külvilág és a jövő felé fordul, mintsem a múlton rágódik. Az eseményekben aktívan részt vesz, sok barátja van. erős önérvényesítő képességgel bíró, dinamikus, lázadó, esetleg agresszióra hajlamos ember.

Ha megközelítőleg a lap közepére rajzolta a fát, az erős jelenben élést, tudatosságot jelez. A gyakorlat és a realitás kerül előtérbe, mindenben igyekszik megtalálni az arany középutat.

Milyen típusú a fája?

Lombtalan fa, csupasz ágak – ez a környezettel szembeni kiszolgáltatottságot jelzi, különösen, ha a fája élettelen is, akkor rossz hangulatra, hitet vesztett, pesszimista gondolkodásra utal, úgy érzi, a körülmények áldozata. Ha viszont az ágak élettel teliek, csak nincs rajtuk levél, akkor már jobb a helyzet: jelenleg élvezi az egyedüllétet. Ezek azok az időszakok, amikor az ember magába tekint, lelki nagytakarítást végez, rendbe teszi a dolgait, helyet csinál az újnak.

A lombos fa belső harmóniáról, optimista életszemléletről, önbizalomról és a világ felé való nyitottságról tanúskodik. Ha a leveleket külön-külön megrajzolta, akkor aprólékos, precíz ember vagy.

A gyümölcsökkel ábrázolt fa kreativitásra, jó fantáziára utal, jelzi, hogy a rajzolónak fontos a külső visszajelzés, a dicséret. Ha fészket, madarat is rajzolt, azt jelzi, hogy szeretne anya lenni, vagy ha már az, akkor a gyermekkel való szoros érzelmi kapcsolatra utal.

Fűzfa: Hajlamos a depresszióra, intenzív belső életet él, de érzelmileg nehezen lehet megközelíteni, mivel egy falat képezett maga köré, hogy védje és lerázza magáról a múlt kellemetlen emlékeit. Fontosnak tartja a belső megnyilatkozásokat, megvilágosodásokat, érdekli az okkultizmus, a spiritualitás.

Pálmafa: könnyen összekeveri az érzelmi és a szellemi reakciókat. Önmagát nyitottnak tartja az újdonságokra, ám újszerű helyzetekben védekezővé válik. Önnek is fontos a felülről kapott inspiráció, amit aktívan keres, és tesz is azért, hogy elérje a célját.

Fenyőfa: Ambiciózus, de megfontolatlan haladó ember. Látszólag nyílt, de nagy ellenállóerővel rendelkezik, esetenként túl kemény és szúrós, így nehéz megközelíteni. A barátságot nagyra értékeli, megbízható, hűséges társ, amíg integritását tiszteletben tartják.

Jegenyefa: Hatalmas érzelmek dúlnak önben, kifelé hűvös józanság jellemezi. Mindig a nehezen elérhető cél elérésére törekszik. Társat és barátot szellemi vonzalom, érdeklődés alapján választ.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük