Sorting by

×

Kifejezetten érdekes a férfi galléros pólók története

Egy ruhadarab általában valamilyen céllal jön létre, ezáltal a kialakulásának története is van. Igaz ez a férfi galléros pólókra is, amelyeket sokszor hívnak pólóingnek, a nemzetközi kifejezés is ez erre a felsőruházati típusra. Nézzük, honnan ered a galléros darab!

Fontos: a galléros póló és a pólóing ugyanazt a ruhadarabot jelöli

Az olyan pólóra használják ezt a kifejezést, amely a hagyományos pólóhoz hasonlóan T alakú, azonban újszerű megoldásként galléros kialakítást kapott, a nyakánál gombolós, néha pedig zseb is található rajta. Ha a férfi galléros pólók között szeretnél válogatni, nincs nehéz dolgod, itt meg is teheted: https://www.bolf.hu/hun_m_Ferfi-ruhazat_Ferfi-galleros-polok-8498.html.

Mi az a pulu, és mi köze a divathoz?

A klasszikus galléros póló anyaga a pamut, a színe pedig a fehér, az első modellek ezeket a jegyeket viselték magukon. A ruhadarab elnevezésének egy labdajátékhoz, a puluhoz van köze, amelyet eredetileg Tibetben játszottak. Hogyan nézett ki? Egy lovon ülve, fából készült botokkal ütöttek egy labdát, ami szintén fából, esetleg bambuszból volt. Ismerős? Hát persze, hiszen ez a lovaspóló elődje, amely a perzsáknál, majd Indiában és a briteknél számított és számít szinte nemzeti sportnak. Ami a galléros pólót illeti, azt a britek kezdték el hordani a lovaspólózáshoz, de más sportágak, például a labdarúgás vagy a golf esetében is ezeket a különleges kialakítású, kényelmes, mégis elegáns pólókat használták. Az előnyük az volt, hogy sokkal szabadabb mozgást tettek lehetővé, mint az akkoriban, a 18. század közepén ismert egyéb felsők, így minőségibb sportolást biztosítottak. Az eredeti modellek még hosszú ujjú kialakítást kaptak, ezért is ragadhatott rájuk a pólóing kifejezés, amely angolul így hangzik: polo T-shirt.

René Lacoste, a divatdiktátor teniszező

Természetesen, ahogyan azt a divatvilágban megszokhattuk, egy közkedvelt ruhatípust hamar újragondolnak, átdolgoznak, hogy más területeken is használhatóvá váljon. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy a ma ismert galléros pólók a tenisz világából kerültek végül át a hétköznapi divatba, az első ilyen megoldásokat egy bizonyos René Lacoste francia teniszbajnok hozta létre. Igen, ő az 1933-ban alapított Lacoste brand atyja. A pólóinget évekkel a cégalapítás előtt elkezdte használni, a feljegyzések szerint az 1926-os US Openen már ebben teniszezett, egy évvel később pedig a logóként megismert krokodil is megjelent a ruháján. Az észrevételét, miszerint a megoldás sokkal nagyobb mozgástartományt enged kihasználni, a többi játékos is megfigyelte, így a pólóing hamar elterjedt a sportágban.

A nagyközönséghez Ralph Lauren juttatta el

A galléros pólók történetében volt még egy jelentős mozzanat, ami az 1972-es évhez köthető, ekkor vette fel ugyanis a kollekciójába ezeket a modelleket a világhírű amerikai divattervező, Ralph Lauren. Sokat elmond a brandről, hogy annak logójában is egy lovaspólózó alak látható, így a Lacoste mellett a Ralph Lauren is a pólóingek gyártásáról a legismertebb. A Ralph Lauren megoldásai hamar elterjedtek az utcai divatban, a férfiak és a nők elkezdték a mindennapok során hordani a sportoláshoz kitalált felsőket, amelyek napjainkban is a legnépszerűbb darabok közé tartoznak az elegáns, mégis kényelmes megoldások között.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.