Papp László debreceni polgármester szerdán konzultált Palkovics László miniszterrel arról, hogy amennyiben Budapest nem kíván élni bizonyos lehetőséggel, úgy Debrecen nyitott erre. Bizonyos lehetőség = vb rendezés.

A kérdés nem földrajzi, hanem financiális!

Félreértés, hogy az atlétikai világbajnokság megrendezését azért kérdőjelezik meg, akik teszik, mert Budapest lenne a helyszín, hanem azért, mert súlyos közmilliárdokat emésztenének fel, aminek más felhasználását részesítenének előnyben. Magyarul: Magyarországon sokkal fontosabb például az egészségügy rendbetétele, mint, hogy két hétig sportszerető berkekben tetszetős képeket láthassanak világszerte az országról.

Debrecen erős bástyája maradt a Fidesznek,

és rögtön le is csaptak azokra a lehetőségekre, amik a fővárosi változásokkal kínálkoznak. Papp László polgármester a város csütörtöki közgyűlésén arról beszélt, hogy mivel Karácsony Gergely főpolgármester és Orbán Viktor kormányfő a szerdai kormányülésen egymással egyeztetett, aminek eredményeképpen a Városligetben várhatóan nem épül majd meg a Magyar Innováció Háza,

„ezt Debrecen prioritásként kezeli (…), azt a javaslatot terjesztette a polgármester a közgyűlés elé, hogy Debrecen együttműködik a kormánnyal a Magyar Innováció Háza projekt megvalósításában”.

2023-as budapesti atlétikai világbajnokság

A jelek szerint a főváros nem járul hozzá, hogy erre az eseményre külön atlétikai stadion épüljön a kormány tervei szerint. Debrecen viszont kifejezte szándékát és

„nyitott az esemény megrendezésére”.

Ez persze nem rajta, hanem a kormányon és a Nemzetközi Atlétikai Szövetségen múlik. A szándéknyilatkozat azt deklarálja, hogy Debrecen nyitott a megvalósításra. Ugyanakkor nem az önkormányzat döntésétől függ az elbírás, a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, illetve a kormánynak kell döntenie.

Varga Zoltán (DK) hozzászólásában úgy fogalmazott,

hogy Budapest a Liget projektet utasította el, nem a Magyar Innováció Házát. Mint mondta, a debreceni viszonyokra kell a terveket áttervezni.

– Idehozni az atlétikai vb-t az jó dolog. Egy nagy stadiont építeni, és utána átvállalni a fenntartását, az már kevésbé jó. Kérdés, hogy milyen szerepet szán a városnak a kormány ebben. A város gazdaságát ez segíteni fogja, vagy azt eredményezi, hogy hosszú évekig nyögni fogjuk a költségeit?

Mint Varga Zoltán elmondta, támogatják, hogy induljanak el ebben az irányban,

de ha kiderül, hogy ez többet visz, mint amennyit hoz, akkor nem fogják támogatni.

Madarasi István (MSZP) azt mondta,

hogy a szándéknyilatkozatot megszavazza, de

„nekünk nem Budapesttel kell versenyezni. Minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a város fejlesztését szolgálja. Nem tudni például, hogy mi az előírás egy atlétikai vb megrendezésére”.

Papp László válaszában úgy fogalmazott, ezek az események annyira frissek, hogy minden részletről nem tudni. A debreceni sportfejlesztések nem illúziókra épültek.

„A stadion a legjobb költséghatékonysággal működő stadion, még a jelenlegi nézőszám mellett is. Beépült a város életébe ez, akár az uszoda, a Főnix Csarnok is.”

A közgyűlés az atlétikai vb-ről szóló határozati javaslatot 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét