A KDNP az a párt, ami úgy van, hogy nincs. Nem mérette meg magát különálló pártként, úgyhogy nem tudni, van-e bárki kerítésen belül, aki a tömörülésre szavazna. Kizárólag a Fidesz kereszténydemokrata mivoltát erősítendő hordozza magával a regnáló.

Kivéve a Néppártban, ott külön képviselője van

Az Azonnali kereste meg az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját, hogy megtudja, mennyiben befolyásolja a frakció munkáját a Fidesz néppárti tagságának szerdai felfüggesztése.

Mint a portál írja,

„a különbség a pártcsalád és a frakció között az, hogy a frakcióban nem csak a pártcsaládhoz tartozó tagok ülhetnek, így a néppárti frakcióban például van két brit konzervatív, akik a toryk pártcsaládjának frakciójától, az ECR-től ültek át; de a legjobb szemléltető példa talán az, hogy a DK-s képviselők ugyan a szocialista S&D frakcióban ülnek, de az MSZP-vel ellentétben nem tagjai az S&D frakciót adó fő pártcsaládnak, a PES-nek.”

Egy, csak egy legény….

A frakció sajtóosztálya azt is elmondta a portálnak, nem tartanak attól, hogy a tagságát megőrző KDNP kémkedne a Fidesznek, vagy hogy az egy darab KDNP-s EP-képviselőn keresztül Orbán Viktor megpróbálná befolyásolni a néppárti frakció döntéseit.

Szájer maradhat?

Még nem döntötte el a néppárti frakció, hogy az Európai Parlament most lejáró ciklusának utolsó két ülésére leváltják-e Szájer Józsefet frakcióvezető-helyettesi pozíciójából.

Szájer úgynevezett chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben. Az Azonnali szerint a frakció erre technikai, nem pedig politikai pozícióként tekint, így nem prioritás számukra, hogy az utolsó két ülésre lecseréljék a fideszes EP-képviselőt.

Ám ha a felfüggesztés kitart a májusi EP-választásokon megválasztott új parlament felállásáig, akkor az új frakciópozíciókba már nem választhatnak a magyar kormánypárthoz tartozó politikusokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét