A magyar kormány a CEU-t elüldözte abból a városból, amely több mint 25 éve az otthona

„Azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak” – hangsúlyozta az intézmény elnök-rektora Michael Ignatieff .

„A CEU-t kiszorították Magyarországról”

– nyilatkozta hétfőn Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, hozzátéve, hogy

„a magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők”.

A CEU közleményében felidézik, hogy 2019. január elsejével a magyar kormány saját törvénye, a „Lex CEU” értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat a világszerte elismert amerikai akkreditációjú mester és doktori képzéseire Budapesten. Ez valójában azt jelenti, hogy a CEU-t elüldözték abból a városból, amely több mint 25 éve az otthona.

Bár a magyar akkreditációját megőrizte, Budapesten nem működhet amerikai akkreditációjú intézményként. Ennek eredményeképpen 2019 szeptemberétől kénytelen Bécsbe áthelyezni minden amerikai akkreditációjú programját.

Támadás a felsőoktatás ellen

„Egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra”

– mondta Ignatieff.

Azonban – mint írják – a helyzet megoldása még most sem lehetetlen, ha a kormány azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét.

„Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak”

– olvasható a közleményben.

Néppárti feltétel

Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón úgy vélekedett, Weber harmadik feltétele már megoldódott.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó

És van orcája hozzá! – Kovács Zoltán: a CEU nem ment el Magyarországról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük