Ez a napKiemelt hírek

A MÚOSZ az újságírókat megbélyegző gyűlöletplakátokról

Eddig ismeretlen elkövetők antiszemita, gyűlöletkeltő plakátokat tettek közzé Budapesten az Index két újságírójáról. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a szervezett indulatkeltés, valamint az újságírók megbélyegzésének és megfélemlítésének minden formáját elítéli, és azonnali hatósági fellépést sürget a jogállamban megengedhetetlen hecckampánnyal szemben.

Rasszista uszítás

Az újkori magyar történelem legsötétebb korszakait idéző plakátok jelentek meg Budapesten. Az antiszemita szimbólumokat használó plakátkampány az Index két újságírója ellen irányul. A MÚOSZ a jó ízlés és a törvényesség határát messze túllépő jelenséggel kapcsolatban arra emlékeztet: Magyarországon, ahol a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos védelem alatt áll, a hatályos jog pedig tiltja – többek között – a faji, etnikai vagy vallási gyűlölet szítását, semmilyen, a jogszerű újságíró munkával összefüggő korábbi magatartás nem teremthet jogalapot a rasszista uszításra és a sajtóban dolgozók megfélemlítésére vagy megbélyegzésére.

Egyértelmű jogsértés

A törvényeink alapján bárki szabadon eldöntheti, ülve vagy állva hallgat-e végig egy éneket a labdarúgó mérkőzésen, ugyanakkor senki nem formálhat jogot arra, hogy másokkal szemben rasszista, indulatkeltő nyilvános állításokat fogalmazzon meg: a véleményszabadság nem egyenlő az antiszemita uszítás szabadságával.

Bízunk benne, hogy az egyértelmű jogsértés a hazai hatóságokat is haladéktalan cselekvésre sarkallja. A MÚOSZ felajánlja jogi segítségét a gyűlölet céltáblájává tett kollégáknak, és a továbbiakban is határozottan kiáll a szabad, pártatlan és sokszínű tájékoztatás jogáért.

Niedermüller Péter: Feljelentést teszünk és az antiszemita plakátok azonnali eltávolítását követeljük!

Ismeretlenek olyan plakátokat helyeztek ki Budapesten, amelyek két, a kormány által is támadott újságírót ábrázolnak izraeli zászló előtt, „Mi is a határon túlról jöttünk” felirattal. A nyíltan antiszemita plakátok egy olyan kort idéznek meg, amelynek gyomorszorító emléke soha nem fogja megengedni, hogy a történelem megismétlődhessen. Ez a mi közös felelősségünk.

A Demokratikus Koalíció politikusaként és Erzsébetváros közös ellenzéki polgármestereként azt követelem, hogy azonnali hatállyal távolítsák el a városunkból az antiszemita plakátokat! Az ügyben közösség elleni izgatás miatt feljelentést teszünk, a hatóságoknak kötelességük megtalálni a gyűlölet-bűncselekmény felelőseit! Szolidárisak vagyunk az Index újságíróival, és abban az esetben, ha Erzsébetvárosban is felbukkan egy ilyen plakát, akkor azt természetesen azonnali hatállyal el fogjuk távolítani.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármestere

megosztás

 

About Author

Szólj hozzá!