Frissítve! A narancssárga mióta „sokszín”?

Biztosan lesznek olyan színházak, amik megfelelnek Kásler minisztere „sokszínűség”-nézetének, de mi lesz azokkal a társulatokkal, amelyek nem férnek bele az oly tág látókörű közszolga szerint a nemzet felvirágoztatását szolgálók közé? És mi lesz velünk, nézőkkel, akik szerették az említett színházakat?

Döntöttek

a kiemelt budapesti színházaknak a kivezetett tao-támogatások helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásról, a tizenegy fővárosi fenntartású teátrum között idén 3,5 milliárd forintot osztottak szét a fővárosi vezetés javaslata alapján – erről Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester beszélt csütörtökön közös budapesti sajtótájékoztatójukon – adta hírül az MTI szűkszavúan és sejtelmesen, bár jelezve, hogy ez csupán egy rövidhír.

Újabb TAO-sújtotta színház: a Szkéné

Kásler Miklós elmondta, a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással minden előadó-művészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni, és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat. A rendszer lényegesen áttekinthetőbbé vált, és

„sokkal jobban kifejezi a magyar kultúra eredetileg is megjelent rendkívüli sokszínűségét”

– tette hozzá.

Gáti Oszkár bedobta a törülközőt – Kaszál a tao-törvény

A Madách Színház kapja a legtöbb pénzt: 1.1 milliárdot

Tarlós István közölte: a kormánnyal kötött megállapodás alapján javaslatot tett a többlettámogatás elosztásáról, és Kásler Miklós ezt jóváhagyta. A 3,5 milliárd forintos többlettámogatás 541 millió forinttal magasabb, mint a már említett tizenegy színház által befogadott tao-támogatás volt 2018-ban – mutatott rá.

A Thália Színház 336 millió forintot, a Trafó 60 milliót, a József Attila Színház 220 milliót, a Madách Színház 1,1 milliárdot, az Újszínház 105 milliót, az Örkény Színház 215 milliót, a Budapest Bábszínház 143 milliót, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 62 milliót, a Radnóti Miklós Színház 110 milliót, a Vígszínház 840 milliót, a Katona József Színház 320 millió forintot kapott a többlettámogatásból. A színházak a jegybevétel arányában kaphatják a támogatást és valamennyi színház több pénzt kap az idén, mint tavaly – mutatott rá Tarlós István.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a színházi, előadóművészeti intézmények alapfenntartását a fenntartó továbbra is a korábban működő rendszer szerint végzi, tehát többletpénzről van szó, amelynek összege 37 milliárd forint.

Kijelentette: a rendszer átszervezésével tudtak többletforrásokat biztosítani. Hozzátette, hogy korábban 364 előadóművészeti intézmény részesült tao-támogatásban, közülük 157 nyújtotta be igényét, hogy részesüljön a többlettámogatásból.

Tarlós szerint a színházakat a jegybevétel alapján ítélhetik meg

Fekete Péter szólt arról, hogy rendkívül fontosak az alternatív, kísérletező színházak, a fesztiválok, a magán- és befogadó színházak, és ezek intézmények szakmai vezetőivel egyeztettek. Az alternatív, kísérletező színházak közül beérkezett az első huszonöt igénylés, húszat már el is bíráltak. Ezek az intézmények is megkapják nagyságrendileg azokat az összegeteket, amelyekkel a korábbi években gazdálkodhattak – mondta.

Tarlós István kérdésekre válaszolva elmondta, a művészi színvonal megítélése nem feltétlenül a fővárosi vezetés feladata, kompetenciája. Alapvetően a színházakkal való konzultáció, a jegyár-bevételek alakulása az, ami a támogatási döntést befolyásolja. A színházak látogatottsága némiképp visszatükrözi a közvélemény ítéletét, ebből tudnak kiindulni – mutatott rá a főpolgármester.

Kitért arra is: a főváros kötelessége, hogy a saját tizenegy színházáról gondoskodjon, de az alternatív színházakról való gondoskodás nem az önkormányzat kötelező feladata.

Cserhalmi György: Mészáros Lőrinc-jelenségnek az egész országot kellene bosszantania …..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük