A NAT slendriánsága? – A b@szás szó magyarázata és szinonimái egy általános iskolásoknak ajánlott szótárban

Nem tudom, mi a baj a NAT-al! Például a nyelvtani rész teljesen rendben van, hiszen még arra is figyelmet fordít, hogy a srácok a szlengben se ismételjék egy mondatban magukat, legyen választási lehetőségük egy adott szó szinonimái között.

A b@szás és szinonimái….

Az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet a múlhatatlanul fontos, 2020-ban ajánlott szinonimaszótárra:

Ezen belül is egy szócikkre:

Még mondják, hogy elavult adattömeget részesít előnyben az alaptanterv!

Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá

-idézte a portál a beküldőt.

A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

A portál újságírója megkereste a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, amelytől a következő válasz érkezett:

“Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot.”

Csak szóismétlést ne!

A kötetet magasabb évfolyamoknak, 7-8. osztálynak és középiskolásoknak szánták, bár ez nincs sehol feltüntetve, így kerülhetett az alsósok kezébe is.

Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést, és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább a döccintést válassza?

– teszi fel a valóban aktuális kérdést az Index újságírója.

2 hozzászólás

 • 2020.02.21 - 13:53
  Közvetlen hivatkozás

  A szinoníma szótárt összeállította a “Kun Béla” általános iskola V. C osztály pionír csapata
  Lektorálta,jóváhagyta Rákosi Mátyás csapatvezető

  BASSZÁK MEG EMBEREK! MI A GOND EZZEL ? Egyszerű és érthető nyelvezet,nem mint pl. Fazekas Mihályé.

  Válasz
  • 2020.02.21 - 16:41
   Közvetlen hivatkozás

   Nem-é inkább a diszes KDNP csapat tanácsadóitól,úgyis mint egyháztagoktól származik a nevezett szinonima gyűjtemény ?-Tudniillik most élünk és éljük a NER időket !

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük