A Schmidt Mária-Bayer Zsolt szerint már nemlétező Németország szövetségi parlamentje ismét borsot tör Putyin orra alá

Az ukrán nemzet elleni népirtássá nyilváníthatja a német szövetségi parlament (Bundestag) a holodomort, a mai Ukrajna területén 1932-33-ban pusztító éhínséget – írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung a kormánypártok és legnagyobb ellenzéki erő közös határozati javaslatát ismertetve.

Együtt a koalíció és az ellenzék a szövetségi parlamentben

A koalíciós pártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek és liberálisok (FDP) – és a CDU/CSU ellenzéki jobbközép pártszövetség- közös javaslata szerint a Bundestagnak ki kell mondania, hogy a Joszif Sztálin irányításával működő moszkvai vezetés szándékosan idézte elő a négymillió ember halálát követelő tömeges éhínséget.
Az éhínséggel egyidőben az ukrán városokban üldözték az értelmiségieket, méghozzá

“azzal a céllal, hogy elpusztítsák őket, mint a kulturális identitás hordozóit”.

A holodomor így

“a totalitárius rendszerek által elkövetett embertelen bűnök listájához tartozik, amelyek milliók életét oltották ki Európában, különösen a huszadik század első felében”

– áll a Bundestag következő heti ülésére beterjesztett határozattervezetben.

Putyin, a történelemhamisíró

Ez a bűncselekmény

“közös európai történelmünk része”,

de kevéssé ismert Németországban és az Európai Unióban, ezért a szövetségi kormánynak hozzá kell járulnia a holodomorról szóló ismeretek terjesztéséhez és az áldozatokra emlékezéshez – sürgetik a kormánypárti frakciók és a CDU/CSU képviselőcsoportja. Rámutattak: míg Ukrajnában évek óta folyik a holodomor kutatása,

“Oroszországban Vlagyimir Putyin vezetése ideologizált történelempolitikát folytat, amely megakadályozza a sztálini bűnök, köztük a holodomor feldolgozását”.

A tervezetben az is szerepel, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellentétes a nemzetközi joggal, és

“az európai békerend és értékrend elleni támadást jelent (…) A Bundestag minden eddiginél határozottabban kiáll amellett, hogy nem lehet teret engedni Európában a nagyhatalmi törekvéseknek és az elnyomásnak”.

Holodomor

A holodomor szószerinti fordítása: éhhalál. a kifejezést a történészek az Ukrajnára rátörő éhínséghez kötik, amely 1932-33-ban pusztított, méghozzá szó szerint. A halálos áldozatok számát 3-3,5 millió és 7,5 millió közé teszik. Az éhínség elsődleges következménye volt a Szovjetunióban akkor zajló kollektivizálásnak. A fő bűnös tehát Sztálin. Az a Sztálin, akinek bűnei kivizsgálását még ma is lehetetlenné teszi Vlagyimír Putyin, akinek egyetlen Európai Uniós szövetségese az az Orbán Viktor, aki viszont Horthyt mentegeti és próbálja relativizálni az általa elkövetett bűnöket.