A Párbeszéd felújíttatná a fővárosi ivóvízhálózatot

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy uniós és magyar kormányzati támogatással cseréljék ki a fővárosi társas- és családi házak vízhálózataiban található ólomcsöveket.

Ólommal szennyezett csapvíz

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt főpolgármester-jelöltje egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy sok helyen ólommal szennyezett a csapvíz, ugyanis az elmúlt években és évtizedekben az ólomcsöveknek csak egy részét cserélték ki. A cserére egy alapot kell létrehozni, amire a lakók pályázhatnak – mondta.

Karácsony Gergely hozzátette: a rezsicsökkentésnek nevezett politikai blöff oda vezetett, hogy a fővárosban sok helyen katasztrofális állapotba került az ivóvíz-gerinchálózat, ezért kezdeményezi annak felújítását is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető állampolgári jog. Ugyanakkor Európában sokan nem jutnak hozzá az egészséges ivóvízhez; részben azért, mert leszakadó társadalmi csoportok tagjai, részben pedig azért, mert a csapból folyó víz szennyezett lehet – tette hozzá.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon vett csapvíz-minták egyötödében szennyezettséget mutattak ki.

Sajtóbirodalmak lebontása

Jávor Benedeket megkérdezték arról, hogy Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője megígérte a határkerítés lebontását. A Párbeszéd politikusa azt felelte: Ujhelyi István nem a déli határzárról beszélt. Azzal a szélsőjobboldali politikával szemben ugyanis, ami az osztrák-magyar határon is kerítést akar felhúzatni, az MSZP-Párbeszéd egy olyan Európában gondolkozik, ami nem a nemzetállamok egymással csatázó kaotikus viszonyait teremti újra – jelentette ki. Hangsúlyozta, olyan Európát képzelnek el, ami fenntartja az integrációt és elutasítja a kontinenst megosztó és szétszabdaló kerítéseket.

Kérdezték az Európai Parlament zöld frakciójának petíciójáról is, amelyben egyik célként a sajtóbirodalmak lebontását jelölték meg. A zöldek képviselőcsoportjában ülő politikus azt felelte, hogy olyan sajtóbirodalmakról beszélnek, amelyek egy-egy piacon döntő és nyomasztó fölénybe kerültek. Hozzátette, Németországban is nagy médiabirodalmak vannak jelen, de ezek egyike sem rendelkezik olyan többséggel, amelyik fenyegetné a sajtó sokszínűségét. Az ilyen médiabirodalmak inkább jellemzőek Magyarországra, ahol a hírmédiában a kormány-közeli sajtó nyolcvan százalékos többséget élvez – mondta.

Karácsony Gergely egy másik kérdésre azt felelte, hogy az ellenzéki polgármesterjelöltek listáját még lehet korrigálni, ha arról az összefogásban részt vevő pártok megállapodnak.

(Forrás: MTI)

Karácsony Gergely a stockholmi mintát követné a dugódíj ügyében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük