Bulvár
A retró kaják királynője: a lecsós csirkemáj
Nem véletlen a cím, valóban a retró lecsós csirkemája a valaha volt családi ételek egyik ásza.
Ilyenkor, szezonban az ember szinte kénytelen betelni a legkülönbözőbb és legravaszabb módokon elkészített idény-csodával, a lecsóval. Mi most meg mutatjuk a „semmi csavar” retró-változatot, ahogy azt nálunk gyerekkorunkban olykor csirkemájjal csináltak.
Ezeket vedd hozzá:
2 ek. kacsa zsír, de jó hozzá helyette bármilyen zsiradék
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. pirospaprika
4 darab lecsópaprika, ha szereted, keverj hozzá egy kevés –mert nem jó ha lángol az étel- hegyes-erős paprikát is.
4 darab paradicsom
50 dkg csirkemáj, ha csak szívvel együtt kapod, nem baj a szíveket tedd el a mélyhűtőbe jól jönnek majd legközelebb, ha csirkehúslevest főzöl.
1 tk. majoranna
fél tk. kömény, bors,
minden étel lelke a fűszer figyelmesen bánj vele!
Elkészítés
Előkészítés
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk karikákra, ha használunk, a hegyes-erőssel is járjunk el így.
Figyelem fontos: A paradicsom alját vágjuk be keresztben, majd forrásban lévő vízzel öntsük le, hagyjuk rajta 1-2 percig, majd öblítsük át hideg vízzel és húzzuk le a héját, végül vágjuk kockákra.
A csirkemájat mossuk meg, a felesleges érdarabokat, különösen a nagyon sötét színűeket vágjuk le róla, (ezektől keseredne meg a főzés alatt) ha nagyobbak, vágjuk félbe a májakat.
Főzés
Egy nagyobb lábasba tegyünk 2 evőkanál kacsazsírt, vagy bármilyen más zsiradékot, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc kevergetés után a pirospaprikát. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, majd borítsuk rá az összekarikázott paprikát, 4 perc után dobjuk rá a májat is. Időközönként megkeverve 5-6 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Majorannával, köménnyel, borssal fűszerezzük. Fedjük le a lábast, 10 percig gyöngyözve főzzük, míg levet nem engednek a zöldségek. Ekkor sózzuk, ha szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1 deci vizet. Addig főzzük tovább gyöngyözve, míg a máj teljesen puha nem lesz és a szaft be nem sűrűsödik, ez még kb. 5-10 perc.
Rizzsel, vagy tarhonyával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Igaz ugye, hogy a recept elején azt ígértük „semmi csavar”, ezt azonban némiképp korrigálnunk kell, mert ha jól készíted el ezt a retró csodát, akkor evés közben megváltozik a véleményed a mostanában lesajnált „egyszervolt” konyháról.
(Eredeti recept: SÓBORS)
Friss!
- Elhunyt Szörényi Szabolcs – Legyen könnyű neki a föld!
- Heten a híres Bosszúállók-csapatból Kamala Harris mellett kampányolnak
- A Cinema City sem akar lemaradni az áremelős versenyben: ezentúl ennyi az annyi mozi-ügyben
- Lakást vett és üres a zsebe? Pedig még egy csekkfizetés vár Önre….
- „Ezek mennek mostanában”
Szerző
1 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- Elhunyt Szörényi Szabolcs – Legyen könnyű neki a föld!
- Heten a híres Bosszúállók-csapatból Kamala Harris mellett kampányolnak
- A Cinema City sem akar lemaradni az áremelős versenyben: ezentúl ennyi az annyi mozi-ügyben
- Lakást vett és üres a zsebe? Pedig még egy csekkfizetés vár Önre….
- „Ezek mennek mostanában”
- Szívzűr – Így élesztheted újra önmagad
- Hatalmas gazdasági-diplomáciai siker: magyarok gépestették Csádban a tevetej-fejést – A produktumot a miniszteri biztosunk azonnal beszlopálta
- Szanyi Tibor: Mindenhalottak
- Jogi problémája van? Félórás ingyenes konzultáció egy értő ügyvéddel – Pro Bono Nap Budapesten
- Brutál-igaz szívhoroszkóp! A Bikán és a Koson ledöbbensz!
Pingback: Megcsalás, szakítás, lánykérés, esetleg gyermekáldás? Ezt ígéri a szeptemberi szerelmi horoszkóp! | Városi Kurír