A Sargentini-jelentésről

A jelentés hemzseg a valótlanságoktól – állítja maga Gulyás Gergely meg az egész fideszes propagandagépezet. Nézzünk hát kicsit bele!

Sargentini is megkapta a Fidesz-stemplit: Soros-bérenc

Emlékezhetünk, micsoda handabandázás, gyalázkodás kísérte és követte annak idején Tavares jelentését. Pedig az a jelentés rendkívül visszafogottan, a túlzásig korrekt módon szólt a botrányos magyar helyzetről. A Sargentini-jelentésről is elmondható, hogy semmiben sem túlzó, a helyzetet általában pontosan (eltekintve néhány megszépítő kijelentéstől) leíró dokumentum. Kétségtelen, az olyan „megállapítások”, hogy „Magyarország 2012 óta pozitív lépéseket tett annak érdekében…”, egyrészt minden valós alapot nélkülöznek, másrészt viszont a „kötelező” udvariasságnak, illetve a beszélő viszony fenntartására irányuló szándéknak jelei.

Természetesen Sargentini is megkapta a Fidesz-stemplit: Soros-bérenc. De hát mi más lehet a sorsa annak, aki tárgyilagosan vizsgálja és ismerteti a magyar állapotokat?

A Sargentini-jelentés 12 kérdéskörben fogalmazta meg aggályait. Ezek a következők:

(1) az alkotmányos és a választási rendszer működése;

(2) az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;

(3) a korrupció és az összeférhetetlenség;

(4) a magánélet védelme és az adatvédelem;

(5) a véleménynyilvánítás szabadsága;

(6) a tudományos élet szabadsága;

(7) a vallásszabadság;

(8) az egyesülési szabadság;

(9) az egyenlő bánásmódhoz való jog;

(10) a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;

(11) a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai;

(12) a gazdasági és szociális jogok.

Ezek után kijelenti:

2) úgy véli, hogy a jelen állásfoglalás mellékletében említett tények és tendenciák együttesen rendszerszintű fenyegetést jelentenek az EUSZ 2. cikkében említett értékekre nézve, és egyértelműen fennáll ezek súlyos megsértésének veszélye

Természetesen a magyar helyzet ismerői számára teljességgel elfogadhatatlan

az az állítás, hogy „egyértelműen fennáll ezek súlyos megsértésének veszélye” – de hát a diplomatikus nyelv, ugyebár…

Megjegyzem, számos olyan kiegészítést fogadtak el, amelyek az eredeti jelentésben foglaltakat részletezik, illetve súlyosbítják. Magam bizony nem találtam benne semmit, ami – az említett fenntartással – ne felelne meg a valóságnak.

Ez az a jelentés, amely Gulyás és a fideszes agitproposok szerint hemzseg a hazugságoktól.

Sargentini-jelentés – Szijjártó szerint minősített hazugságok gyűjteménye

 

Hemzseg a hazugságoktól: nem kellene egy ilyen kijelentésnek, különösen, ha sokadjára hangzik el, önmagában elegendőnek lennie minden érdemi tárgyalás befejezéséhez, a Fidesz Néppártból való kihajításához..? Lehet egyértelműbben tudtára adni mindenkinek, hogy semmiben sem várható pozitív változás?

Minderről azért érdemes szólni, mert ma megtudtuk: Orbán Viktor személyesen vesz részt a jelentés szeptember 11-ei vitájában. Márpedig az eddigiekből ítélve Orbán handabandázásától semmi jó sem várható.

Megszólalt, akire Orbánék a legjobban haragszanak

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük