Az Orbán-kormány nem csak pénzt (magánnyugdíjat), nem csak évek munkájával felépített fizikai tulajdont (trafikot) tud ellopni, hanem tudástulajdont is.

Magánagylopás

A pedagógusok nagy része az elmúlt években komoly befektetéseket eszközölt szakmai tudásába azzal a reménnyel, hogy mint minden befektetés, ez is meg fog térülni, és tulajdonosának anyagi hasznot is fog hozni. Sokan különböző továbbképzéseken vettek részt, második, harmadik diplomát, tudományos fokozatot szereztek. Erre pénzt, szabadidőt, energiát áldoztak. A kormány ezt a tudástulajdont egy törvénnyel lenullázta, amikor minden pedagógust a legalacsonyabb – és a legkisebb fizetéssel járó – „Pedagógus I.” fantázianevű kategóriába sorolt. Persze nagy kegyesen lehetővé tette, hogy folyamodhassanak tudástulajdonuk elismeréséért. Ehhez „csak” egy úgynevezett portfoliót kell készíteniük, ami teljesen értelmetlen és fölösleges munka, hiszen lehet tudni, ki hány éve van a pályán, és ott vannak kéznél a diplomák, a továbbképzést igazoló bizonyítványok, a szakmaiságot bizonyító publikációk. A fölösleges portfolió elkészítéséhez szükséges munka nagyságát jelzi, hogy a feltöltéséhez kiadott útmutató 150 oldalas.

Majd a Kubatov-lista

Csakhogy az sem lehet biztos abban, hogy magasabb fokozatba kerül, aki megfelel a kritériumoknak, és a portfoliót is megcsinálta. Ugyanis 2014-ben mindössze húszezer jelentkezőt fognak elfogadni, ennyinek van tehát esélye arra, hogy visszakapja tudástulajdonát. Hogyan fogják kiválasztani a legalább kétszer annyi jogos tulajdonosból azt a húszezret, aki megkapja majd befektetése hozamát, a 10-15 százalékkal magasabb fizetést? (Ráadásul nem attól a pillanattól fogva, amikor kiderült, hogy ez jár neki, hanem csak 2015. január 1-től.) Ismerve a fideszes személyzeti politikát, nem nehéz megjósolni, hogy a beadványok elbírálóit a Kubatov-lista fogja eligazítani. Aki nem szerepel az Orbánhoz lojális szavazók listáján, az várhat néhány évet. Ha pedig közel áll a nyugdíjhoz, egy-két év múlva már nem is érdemes portfoliót csinálnia, vagyis ő véglegesen elveszíti tudástulajdonát. Ez a veszteség a nyugdíjában is jelentkezni fog, őt tehát végleg megfosztották tulajdonától.

Galamus 2014. január 11.

Bayeriádák – avagy a mínusz szorozva mínusszal a nemzeti kultúrában is plusz?

Bencsik: „Esterházy jelentéktelen szereplő volt!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét