A Szijjártó Pétert a napokban lehazugozó oxfordi professzor, ezúttal Lengyelországot óvta keresetlen szavakkal az orbanizmus veszélyeitől

Timothy Garton Ash brit történész, az oxfordi egyetem professzora a napokban, már szinte vérre menő, egymást lehazugozó vitába keveredett – ahogy azt a Városi Kurír is megírta – a GLOBSEC-fórumon a magyar külügyérrel. A professzor ezúttal Lengyelországot és a lengyeleket óvta az orbanizmustól – számot be  a 444.hu.

Sztár történész újratöltve

Timothy Garton Ash brit történész a napokban részt vett egy gdanski beszélgetésen, amit az első szabad lengyel választás 30. évfordulójának tiszteletére tartottak. A lengyel TVN24 szerint a moderátor kérdésére, hogy mi fenyegeti jelenleg leginkább Lengyelország, a professzor aki 2005-ben felkerült a Time magazin listájára  a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, így válaszolt:

 “Ez nagyon nagyon egyszerű, az orbanizáció a la polonaise. Ez nagyon egyértelmű számomra. Ez egyértelmű egy történész számára. Nagyon komoly hatása lehet, amikor egy olyan rossz erő, mint amit Orbán Viktor képvisel, benne lehet az EU-ban, ez botrányos. Ahogy az is, hogy benne lehet még az EPP-ben, ez még botrányosabb, és használhatja a pénzünket, az EU-s állampolgárok pénzét, hogy egy igazi neo-autoritáriánus rendszert építsen, ami magától értetődően nem liberális demokrácia. És szemmel látható, hogy Lengyelország ezen a nyomon halad, és ugyan szerencséje van, hogy itt sokkal nagyobb a társadalmi ellenállás, de a veszély ettől még valódi.” Idézi a professzort a portál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük