A települések önrendelkezése az autonómia lényege

Minden településnek magának kell eldönteni, milyen oktatást szeretne, hogyan gondoskodik a rászorulókról és a gyámhivatalt is neki kell működtetni. Egyszóval nekik kell a kezükbe venni mindazt, ami a helyiek sorsát rendezi – közölte Budaörs polgármestere pénteken sajtótájékoztatón, Törökbálinton.

Az önkormányzatiság szabadságjogi kérdés

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), aki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányának önkormányzatokért felelős minisztere, azt mondta: a települések önrendelkezése az autonómia lényege, amit mára kiirtottak az emberekből.

Hozzátette, ha az emberek vasárnap úgy döntenek, hogy megalakulhat a Karácsony-kormány, akkor az önkormányzatok újra betölthetik korábbi szerepüket, ami egy demokratikus rendszerben alapvető.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy fogalmazott: az Orbán-kormány porig rombolta az önkormányzatiságot, amiben benne van az ember- és társadalomképe, és ez nem közigazgatási, hanem szabadságjogi kérdés.

Kitért arra, hogy az ország sok önkormányzatától számos hatáskört vontak el, ami azt jelenti, hogy ezeknek a közösségeknek nem lehet hatásuk a saját jelenükre és jövőjükre.

A települések „önálló városállamok”, gazdasági autonómiával

Csőzik László, aki az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 1-es számú választókörzetében, arról beszélt, hogy a Karácsony-kormány nem fogja leállítani a Modern városok programot, hanem azt inkább kiterjeszti, és nem az oligarchákat fogja a kivitelezéssel támogatni.

Azt mondta, hogy szerintük a települések „önálló városállamok”, és gazdasági autonómiával kell rendelkezniük.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük