Sorting by

×

A Vidnyánszky-féle MITEM fesztivál művészei üzentek az Orbán-féle kormánynak

A vilniusi színház művészei egy ukrán háborúra utaló képpel, és a „Biztos vagy benne, Orbán?” felirattal üzentek a magyar miniszterelnöknek a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM fesztiválon. Eközben a nagy színpadon is üzentek a magyaroknak.

“Biztos vagy benne, Orbán?”

Orbán, are you sure? Hungary 1956 – Ukraine 2022

Ezt a feliratot, és az 56-os magyar, valamint a jelenlegi ukrán helyzetet ábrázoló képekkel üzent Orbán Viktornak a litván Vilniusi Városi Színház a tapsrend helyett a Nemzeti Színházban, a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon – írta meg a Facebookon Sándor Erzsi újságíró, a Magyar Rádió egykori szerkesztője.

Az akcióra Európa egyik legelismertebb színházi rendezője, Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén került sor; mint a posztban szerepel,

a színészek a meghajlás helyett újra meg újra felálltak és összeestek, mint akiket golyó talált el, míg végül végleg a földön maradtak.

Sándor Erzsi azt írja: amíg a vetítés tartott – folyamatosan váltakozó fotókkal –,

a nézők jó része elhagyta a termet, a beszámoló szerint Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is.

“Magyarok, ne legyetek közömbösek!”

Koršunovas munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták az elmúlt évtizedekben: megkapta az Edinburghi Fesztivál fődíját, az Európa-díjat, a francia állam Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, valamint a Mejerhold-díjat – emlékeztet a MITEM honlapja. Mint írják róla:

Szerinte a modern színháznak tükröznie kell mindennapjainkat, sőt, nem árt néha fejhosszal előrébb lennie, hogy figyelmeztetésképpen megjósolja a jövőt.

A Delhi tánccal párhuzamosan futó, a nagyteremben látható másik litván előadáson, a Klaipèda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című előadás végén szintén nem szokványos volt a tapsrend: ott egy magyar nyelvű,

“Magyarok, ne legyetek közömbösek!”

táblával és ukrán zászlókkal üzentek a közönségnek, amiről a HVG egyik olvasója küldött fotót a szerkesztőségnek:

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.