A XVIII. kerület a fideszes önkormányzat alatt csak óriásplakátokon fejlődött

Az Üllői, a Nagykőrösi és a Gyömrői út felújítását, a Cséry-telep rekultivációját, illetve az 50-es villamos korszerűsítését ígérte a XVIII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjeként Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus indulását

a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK), az LMP, a Momentum, a Jobbik és Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is támogatja.

Szaniszló Sándor azt mondta, az elmúlt kilenc évben a XVIII. kerület a főváros mostohagyermeke volt, ahol leginkább kátyúsak az utak, kimaradtak a nagyberuházások, és „a kerület csak óriásplakátokon fejlődött”.

Az elmúlt hónapokban elkészült egy kerületi „minimál választási program”, amely minden, a közjót szolgáló fontos szempontot tartalmaz – fogalmazott. Hozzátette, ennek megvalósításában tizennégy „tisztességes és a körzetükért elkötelezett” ellenzéki önkormányzati képviselőjelölt segíti, akik „úgy fognak küzdeni ezért a városért, hogy az példaként szolgáljon mindenki számára és példaként szolgálhatott volna a mostani kormánypárti képviselőknek is”.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke nagy lépésnek nevezte, hogy „szinte példa nélkülien széles” összefogás jött létre. Szerinte ez képes lesz elhozni a változást a XVIII. kerületben, és azt is lehetővé teszi, hogy „októberben Karácsony Gergely vezetésével egy másik Budapestre és 2022-ben egy másik Magyarországra ébredjünk”.

Ősszel be kell teljesíteni a tavaszi győzelmet

Szaniszló Sándorról azt mondta: az MSZP-s politikus a többi között önkormányzati képviselőként, fővárosi képviselőként, alpolgármesterként is bizonyított, és nagyszerű csapatot hozott össze.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányi elnöke a tavalyi országgyűlési választás kerületi eredményére utalva – amelyen egyéni képviselői mandátumot szerzett –, úgy fogalmazott: „csodát hajtott végre a XVIII. kerület, megfordította a választást”. További feladatként jelölte meg, hogy „a kerület lakói ősszel beteljesítsék a tavaszi győzelmet”. Álláspontja szerint az összefogással megteremtették „a teljes körű váltás” feltételeit a kerületben.

A fővárost ősszel visszavehetik a budapestiek

Gy. Németh Erzsébet DK-s fővárosi képviselő, a XVII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje úgy vélekedett:

ha a kerületekben egy közös ellenzéki polgármesterjelölt áll szemben a Fidesszel és egy közös főpolgármester-jelölt áll szemben Tarlós Istvánnal, akkor a fővárost ősszel visszavehetik a budapestiek.

Stummer János, a Jobbik alelnöke köszönetet mondott, hogy tető alá hozták „ezt a technikai együttműködést”. A következő hetekben olyan rendszert kell – a XVIII. kerületben is – megdöntenünk, amely kilenc év alatt olyan világot teremtett, hogy már nem az számít, hogy ki jobb- és baloldali ma Magyarországon – hangoztatta.

A legfontosabb szempontnak azt nevezte, hogy eldőljön, ki a „visszaépülő pártállam szolgálója és ki a demokrácia, a többpártrendszer és a politikai pluralizmus támogatója”. A Jobbik az utóbbi oldalra állt – mutatott rá, egyúttal arra kérte a kerület lakóit, hogy a demokráciára, a többpártrendszerre és a jogállamiságra voksoljanak.

A fideszesek rájöhetnek, hogy van más alternatíva

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) képviseletében Kaltenbach Jenő arról beszélt, hogy ha a szervezetek által szorgalmazott összefogás korábban létrejön, akkor „nem lopná szét az országot egy egypártrendszerű, minden hatalmat a kezében összpontosító párt”. Egyúttal jelezte: a Fidesz szavazóira is szeretnék „kiterjeszteni a vonzerejüket”, hogy ők a jövőben – tévedésüket belátva – rájöjjenek arra, hogy létezik más alternatíva.

Ferenczi István, az LMP elnökségének tagja pártjának a májusi európai parlamenti választásokon elért eredményére utalva hangsúlyozta: a választók üzenetét megértették, ezért is vesznek részt a Fideszt az önkormányzatokból kiszorító együttműködésekben. Ennek keretében az LMP Budapesten ember- és klímabarát, zöld politikáért fog küzdeni.

MTI/Máthé Zoltán

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Jobbik nem támogatja a VII. kerületben a DK-s Niedermüller Péter polgármester-jelöltségét, Stummer János úgy válaszolt: a Fidesz és a kormánypárti sajtó mindent elkövet azért, hogy éket verjen az ellenzéki együttműködésekbe. Egyúttal megerősítette: Erzsébetvárosban nem támogatja pártja a DK-s aspiránst, mert „abban kerületben így döntöttek”.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük