Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, az 1989 előtti közép-európai demokratikus ellenzék egyik legismertebb alakja, a Magyar Narancsnak nyilatkozott.
[mnky_ads id=”10551″]

“Magyarország a rossz példa, és remélem, tanulunk belőle.”

Michnik szerint nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski politikája rossz az EU-nak és főleg rossz a magyaroknak és a lengyeleknek:

- Hirdetés -

“Orbán karizmatikus vezető, emlékszem rá még az 1989-es Nagy Imre temetésről. Kaczynski inkább kabinetpolitikus, a taktika és a párton belüli intrika mestere.De bármennyire különböznek egymástól, hasonló az elképzelésük az államról, és az Európai Unióról. Az unióra szükségük van azért, hogy felvegyék onnan a pénzt, de semmi szükségük rá mint a demokratikus értékek, az emberi jogok, a másként gondolkodók iránti tisztelet őrzőjére. Az államot pedig korszerűsített kommunizmusként képzelik el: autoriter rendszer, de facto–hangsúlyozom, de facto!–egypártrendszer, amelyben a teljes államapparátus a hatalmon levő párt eszköze.” /………../ ” Azért hasonlítanak egymásra, mert mindketten antidemokratikus, antiliberális ellenforradalmárok.Hasonlóan gondolkodnak, mint Putyin.”

[mnky_ads id=”10552″]

Moszkvában Sztálin képekkel tüntetnek

Michnik szerint a lengyel kormánypárt /PiS / propagandájában már nem Oroszország a fő ellenség, hanem Németország és Brüsszel:

“Hogy ez hogyan alakul a jövőben azt persze nem tudom, de nem zárom ki, hogy a PiS végül ebben is Orbánt követi majd. Hiszen Orbán is élesen oroszellenes antiimperialista retorikával kezdte, ma pedig ő a leginkább oroszbarát politikus az EU-ban.”

“…ha feláll a térdeplésből, akkor kiderülhet, hogy pucér a feneke.”

Meggyőződése, hogy hazájában egyenlőre a társadalom demoralizálása folyik.Ezt csinálta Hitler és Sztálin is:

“Nézze meg, hogy ma Moszkvában Sztálin képekkel tüntetnek. Ő ugyanis stabilitást garantált, – az emberek félnek a megrázkódtatásoktól – és büszkeséget. Putyin is azt mondja: Oroszország felegyenesedett, nem térdepel tovább. Kacynski ugyanezt mondja Lengyelországról. Csak azt felejti el, hogy ha feláll a térdeplésből, akkor kiderülhet, hogy pucér a feneke.”

A lengyel kormány emlékezetpolitikája, amely a nemzet hősiességét próbálja bemutatni, nem egyedülálló a volt szocialista országok között:

“Ez ugyanaz, mint önöknél az örökös fecsegés Trianonról! Meg hogy Horthy jó volt, bezzeg a kommunizmus egy kisebbség műve–ez ugyanaz a gondolkodás. De megvan ez Szlovákiában, Horvátországban, Ukrajnában is. A történelmet eszközként használják a jelenlegi hatalom legitimálására. A lényeg az, hogy mi mindig ártatlanok voltunk, és az egész világ összeesküdött, hogy minket seggbe rúgjon.”

Mindkét országban lát reményt a változásra, de tudja, nem lesz könnyű:

“Én még arra is emlékszem, amikor szovjet tankok voltak Budapesten, és sorba álltam vért adni a magyar forradalom áldozatainak. Most a kormány erejének egyik oka az ellenzék gyengesége. Itt Magyarország a rossz példa, és remélem, tanulunk belőle.”

Freedom House: az unió legkevésbé demokratikus országa Orbáné


[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét