Áder tesz a szakmára – aláírta a köznevelési törvényt is!

Áder János erős hónapot él, mindent aláír, amit a regnáló saját pártja elé tol. Nem ellenkezik, nem kételkedik, teszi, amiért a közforintjainkból fizetik!

Áder János köztársasági elnök ma aláírta az új köznevelési törvényt, írja a Mérce a parlament.hu állapotjelzése alapján. A cikk megírásáig a Köztársasági Elnöki Hivatal még nem kommunikálta a döntést.

A köznevelési törvény módosítása értelmében:

  • megszűnik a magántanulói státusz, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekeket,
  • bürokráciacsökkentés címen megszűnik a tantestület és az egyéb iskolai dolgozók, diák-önkormányzatok és szülők véleményezési joga az iskolaigazgató választással kapcsolatban,
  • a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnak felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik,
  • az egyébként csak szóbeli értékelést alkalmazó iskolákban is kötelező lesz a félévi és év végi teljesítményt osztályzattal is minősíteni,
  • a pedagógusjelöltek nyelvvizsga nélkül is megkezdhetik a munkájukat, és ehhez jött még az utolsó pillanatban az a javaslat, ami az alternatív iskolák működését lehetetleníti el.

A törvény módosítása ellen

szakmai és civil szervezetek, illetve a teljes ellenzék is tiltakozott, méghozzá több alkalommal is, a TASZ pedig azt is jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Mindez azonban nem hatotta meg a kétharmados Fidesz-KDNP többséget, így szerdán pont került a köznevelési törvény módosítására.

Közel ezren jelezték, hogy részt vesznek az augusztus 31-i, a köznevelési törvény elleni tiltakozáson, amelyet a Kossuth térre szerveznek, az érdeklődők száma pedig több mint 3500. A Facebookon meghirdetett demonstráció szervezői azt írják:

„… elegünk lett, hogy az állam szét szed egy olyan iskolarendszert, amit szeretünk, amiben jól érezzük magunkat, és amiben fel tudunk készülni az életre. Nem szabad hagyni, hogy a hatalom elnyomja a gondolkodó embereket! Ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával több ezer diák jövője forog kockán.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük