Meghalt az űrhajós, aki a negyedik ember volt a Holdon

Elhunyt életének 86. évében Alan Bean amerikai űrhajós Houstonban, aki negyedik emberként járt a Holdon 1969-ben az Apollo-12 misszió keretében, s 1973-ban a Skylab űrállomás parancsnoki tisztségét is ellátta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A család közlése szerint szerettei körében érte a halál a houstoni metodista kórházban két hetes betegséget követően. Beant korábbi házasságából származó két gyermeke gyászolja.

Bean negyedik emberként a Holdon a Viharok Óceánjának (Oceanus Procellarum) nevezett térségeiben hagyta hátra lábnyomait, mindössze négy hónappal Neil Armstrong 1969 júliusi történelmi Apollo-11-es küldetését követően.

31 órát töltött a Holdon

A Holdra szálló egység pilótájaként Pete Conrad asztronauta társával összesen mintegy 31 órát töltött a Holdon, ebből több mint hét órát az űreszközön kívűl a Holdfelszínen sétálva, miközben Richard Gordon űrhajós a fejük felett keringő parancsnoki modulban a jövőbeli missziókhoz keresett leszállóhelyeket.

1973-ban Bean az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Owen Garriott és Jack Lousma űrhajóstársaival 59 napot töltött alacsony Föld körüli pályán.

1981-ben vonult vissza a NASA-tól, hogy festőművészként dolgozhasson.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Meghalt a NASA legjobb pilótája

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük