EU: rosszabbodott az alapvető jogok helyzete

Veszélyben a sérülékeny csoportok, a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a gyülekezési szabadság. A nemek közötti egyenlőség és a női jogok „szervezett visszavetése”. A gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző módjai megszokottá váltak.

Az Európai Unió Parlamentje csütörtökön elfogadta az alapvető jogokkal foglalkozó, a 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentését, amely számos területen a helyzet rosszabbodásáról számol be.

A Parlament a 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben elítéli, hogy

egyest tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat,

és megismétli, hogy létfontosságú a Parlament által korábban javasolt, a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása.

A Parlament elítéli a média szabadsága, függetlensége, sokszínűsége elleni támadásokat,

és kiemeli az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét. Emellett felszólítja a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától, és elítéli a bűnüldöző szervek aránytalanul erőszakos beavatkozását.

Védelem a sérülékeny csoportok számára

Az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romáket és az LGBTI+ embereket, ezért a Parlament az emberi, gazdasági és szociális jogokat is figyelembe vevő makrogazdasági politikát vár.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédelmi szempontokra nagyobb hangsúlyt fektető szakpolitikák felé haladva az átmenetet igazságosan kell megvalósítani. A képviselők támogatást kérnek a lakhatásból a túl magasra kúszott árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az állásfoglalás elítéli, hogy „egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették a nők és az LMBTI+ személyek jogait, és a genderellenes mozgalmak megpróbálták korlátozni a szexuális és reproduktív egészséget és jogokat”, kiemelve, hogy

a nőknek joga van a modern fogamzásgátló módszerek igénybevételéhez és a biztonságos és legális terhességmegszakításhoz.

A képviselők felszólítanak romák az anyagondozás során tapasztalható hátrányos megkülönböztetésének tiltására és az erőszakos sterilizáción átesett áldozatok kompenzálására.

A Parlament súlyos aggodalmát fejezi ki a menedékkérők egyes tagállamokban erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóálláomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt

Elítéli a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil társadalmi szervezetek és egyének megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat. A Parlment emellett humanitárius folyosók és humanitárius vízumprogram felállítását kéri.

A szélsőségesség kezelése

A képviselők kiemelik, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái nem pusztán a szélsőséges nézeteket vallók, hanem a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében egyaránt megszokottá váltak. A képviselők kérik a neonáci és újfasiszta csoportok hatékony betiltását. Elítélik emellett a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő!

Forrás: europarl.europa.eu

Orbán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük