Amerikai Szocialista Népköztársaság? – „Spanyolajkúak Trumpért”

Egy maréknál jóval több demagógiáért, az amerikai republikánusok sem mennek a szomszédba. Miamiban egy spanyolajkú amerikaiak részvételével tartott nagygyűlésen Mike Pence  az Egyesült államok alelnöke, azzal riogatta hallgatóságát, hogy a demokraták szocializmust akarnak csinálni az országban.

A szerelemben és a kampányokban mindent szabad?

Pence dicsérte az elnök gazdaságpolitikáját, kiemelve, hogy az a spanyolajkú közösségek számára is felvirágzást hoz. Egyben azt állította, hogy a demokraták

„szocializmust akarnak teremteni Amerikában”. (…) ki kell mondanunk azt, amit az elnök az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében már megfogalmazott, hogy Amerika sosem lesz szocialista ország”.

Utalt arra is, hogy éppen a spanyolajkú közösség tagjai ismerhetik a legjobban, mit is jelent a szocializmus. „Elszegényedett nemzedékeket és milliók ellopott szabadságát” – fogalmazott a többnyire dél-amerikai és kubai bevándorlókból és leszármazottaikból álló tömeg előtt.

Miért ott, miért akkor?

Az alelnök éppen egy nappal a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok első  – vitája előtt  amit Miamiban rendeznek mondta el beszédét. Ezért felhasználta az alkalmat arra is, hogy felhívja az egybegyűltek figyelmét a szerdán várható vitára. Ebben szerinte olyan szocialisztikus gazdasági elvekről is szó lesz majd, amelyekről – ahogyan fogalmazott –

„már bebizonyosodott, hogy milliókat szegényítettek el”.

Beszéde nagy részében az alelnök egyébként ostorozta a demokratákat. Mint mondta: új adókat és több szabályozást ígérnek majd, egészségügyi biztosítást mindenkinek, és környezetvédelmi programot. Ezeket a terveket Pence drágának és nem hatékonynak minősítette.
A kampányrendezvénnyel Mike Pence útjára indította a „Spanyolajkúak Trumpért” nevű laza választási koalíciót is. Azt hangsúlyozta, hogy ez lesz

„a 2020-as választási kampány legfontosabb koalíciója.”

Floridában több mint kétmilliónyi regisztrált spanyolajkú szavazó él, s az államot kulcsfontosságúnak tartják mind a republikánusok, mind a demokraták a választási győzelem szempontjából. A republikánusok kivált a Florida déli vidékein élő, konzervatívként számon tartott kubai közösségek szavazataira számítanak.
Tom Perez, a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a demokrata párt vezető szerve) elnöke hétfőn a Miami Herald című lapban közölt publicisztikájában úgy vélekedett:

„a spanyolajkúak szenvednek az elnök kétségbeejtő politikája miatt”.

Perez, akinek szülei dominikai bevándorlók voltak, azt írta: Trump „sokat ártott a latinoknak, nem foglalkozik velünk.”

A demokrata pártelnök konkrét részletek említése nélkül általában a gazdaságot, az egészségügyet és a bevándorlást említette.

Ezeket a témákat, mi magyarok is sokat hallottuk. Nem különös az egybeesés?

A jövő?

Mike Pence nagy reményeket táplál a 2024-es elnökválasztás kapcsán. Nem csoda tehát, hogy  mindent megtesz Trump jövőbeni támogatásának elnyeréséért, hiszen tudja, hogy jövőre még Trumpak áll a zászló, de utána talán ő jöhet, Trump azonban bármennyire is szeretné ezt jelenlegi alelnöke – legalábbis a Blunberg szerint – egyenlőre nem kötelezi el magát Spence elnökjelölti ambíciói mellett.

Ez is Trump:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük