A terv kész, a választás lezajlott, államosítják az Magyar Tudományos Akadémiát, amit törvénnyel köteleznének arra, hogy a vagyonát adja át ingyenes használatba, ami gyakorlatilag államosítást jelent. Tömött sorban tülekszenek a nemzetközileg elismert Fidesz-hű tudósok?

Palkovics átveszi a hatalmat!

A hazai kutatások és a magyar tudomány jövőjéről közel egy éve tartó állóháború utolsó felvonásához ért. A következő hetekben bekövetkezik az, amitől a kutatói közösségből a pesszimisták/realisták végig tartottak: a magyar kormány elveszi az MTA-tól a kutatóintézet-hálózatot, és már a látszattal sem törődnek.

- Hirdetés -

A Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció és megkérdezése nélkül elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításának tervezetét. A törvénymódosítást napokon-heteken belül be akarják nyújtani az Országgyűlésnek, ennek szövege hétfő éjjel az Indexhez is eljutott. A tervezet értelmében az MTA-tól elvennék az összes kutatóintézetét, azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék. Ez gyakorlatilag államosítást jelent akkor is, ha ezt tagadni fogják, mondván, csak használatról van szó.

Hiába egyeztek meg a tárgyalásokon,

a fő kérdésben nem közeledtek az álláspontok: az MTA mindenképpen meg akarta tartani a kutatóhálózatot, és a kutatóknak is érdemi beleszólást igényelt az új rendszerben.

Nem szabadna részt venni egy ilyen törvénytelen rendszerben, de abba belehalunk

– mondja Lovász László, aki szerint az Akadémia több tiszteletet érdemelne.

A tervezet most eljutott az Indexhez is

  • Az MTA-tól elveszik mind a 15, vagyis az az összes kutatóintézetét.
  • Létrehoznak egy új állami kutatóhálózatot, ez lesz az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a 15 akadémiai intézet és kutatóközpont ide kerül át.
  • Ennek 13 fős irányító testületébe hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelöl majd, az elnökét közös javaslat alapján Orbán Viktor fogja kinevezni. Ez az a paritásos rendszer, amit Palkovics végig akart. Az MTA és a kutatóintézetek által javasolt arányt (1/3 kormány-, 1/3 MTA-, 1/3 kutatóhálózat-jelölt) elutasítják.
  • Ez a testület dönt majd a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról, valamint a kutatóhelyek vezetőinek személyéről is.
  • Felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT), melyben még teljesebb lesz a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László lesz, és az összes tagra is ő tesz javaslatot. Itt az MTA-nak csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.
  • AZ MTA-t törvényerővel kötelezik arra, hogy adja át ingyenes használatba a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát.

A törvénymódosítások már augusztus elsején hatályba léphetnek, vagyis két hónapon belül elvehetik a Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb intézményeit és vagyonát.

1 hozzászólás

  1. Meg kell mondanom, ez a véleményírási rendszer nem fer ! Eddig- nem tudom a potos időt mióta- nem kellett emaiI cím elég volt a név. A kiszolgáltatottság érzetét kelti amiből mostanában nagyon sokszor el vagyunk látva. Ezért , bár nagyon szeretném elmondani a vélményemet nem teszem. Nem értem miért volt erre szükség ? Lehet, hogy butaság de valahogy a cenzúrára emlékeztet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét