Az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba - Városi Kurír

Sorting by

×

Az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba

Az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít a robbanás sújtotta Bejrútba – jelentette be csütörtökön Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka.

Hirdetés

A Centcom vezetője csütörtökön telefonon egyeztetett a libanoni hadsereg főparancsnokával, Joseph Aoun tábornokkal, s megállapodott vele a segélyszállítmányokban – közölte Bill Urban kapitány, a Középső Parancsnokság szóvivője.

A segélyszállítmányokat a libanoni hadsereg kapja meg, s a bejrúti amerikai nagykövetséggel és a USAID amerikai fejlesztési és segélyszervezettel együttműködve gondoskodik a szétosztásáról is.

Három, C-17-es típusú katonai szállító repülőgép indul Bejrútba, fedélzetükön gyógyszerrel, élelmiszerrel, palackozott vízzel

Az első gép már fel is szállt Katarból, ahol amerikai katonai támaszpont van. A másik két gép egy napon belül útnak indul.

McKenzie tábornok jelezte azt is, hogy az amerikai kormányzat kész további segítséget nyújtani Libanonnak “e szörnyűséges tragédia idején”.

A tábornok kiemelte az amerikai és a libanoni hadsereg közötti partnerkapcsolat fontosságát is.

Amerikai sajtójelentések szerint Washington azt tervezi, hogy legalább 15 millió dolláros segítséget nyújt Bejrútnak.

Centcom C17 02
Fotó: centcom.mil

Mobilkórházat állított fel a libanoni fővárosban az orosz katasztrófavédelem

Felállítottak egy mobilkórházat a keddi robbanás sérültjeinek kezelésére egy bejrúti stadionban az orosz mentőegységek.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint a kórház csütörtök estétől már fogadja a sérülteket, akiken előzetesen Covid-19-szűrést hajtanak végre. A csatorna szerint az orosz kontingenssel több gyerekorvos érkezett.

Az elmúlt két nap folyamán az egészségügyi és mentőalakulatokat, valamint orvosi felszerelést és humanitárius segélyt szállító öt orosz szállítógép közül négy már megérkezett a libanoni fővárosba. Az épületromok alatt rekedt emberek mentésére a szaktárca szerint hat kutyás egység, összesen 120 ember érkezett.

Korábbi tájékoztatás szerin Oroszország összesen mintegy 150 szakembert küld Libanonba.

Rusia ayuda libano

Az Európai Unió tagállamai fokozottan támogassák Libanont

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön írt levelükben arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy fokozottan támogassák Libanont a kedden bekövetkezett nagy erejű robbanás okozta károk miatt jelentkező azonnali igények kielégítése érdekében, valamint a hosszútávú újjáépítés céljából.

Az uniós bizottság és az Európai Tanács elnöke levelében kiemelte:

“a drámai esemény” jelentős gazdasági következményekkel jár a már eddig is számos kihívással küzdő Libanon számára, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított.

Libanon humanitárius és újjáépítési igényeire az Európai Unió tagállamai által nyújtott szolidaritásra nagyobb szükség van, mint valaha.

Az uniónak nem szabad megfeledkeznie a Libanonnal létrejött szoros partnerségről, amely stratégiai jelentőségű a nagyszámú menekültet befogadó közel-keleti ország számára

Az unió elkötelezett Libanon stabilitása mellett, amelyet gazdasági segítségnyújtás, a szíriai menekültek támogatása, valamint a koronavírus-járvány okozta károk kezelésére irányuló programok bizonyítanak.

“Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében” – húzta alá levelében az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

Maronita pátriárka: hálásak vagyunk Magyarország segítségéért és együttérzéséért

Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Béchara Boutros Rai bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája Magyarország részvétnyilvánításáért és a bejrúti robbanás kárainak elhárításához nyújtott 1 millió eurós támogatásért.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

(MTI)

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.