Van aki segítséget küld, van aki csak a részvétét fejezi ki

A példa nélküli kedd esti bejrúti robbanás után azonnal megmozdult a fél világ. A Libanonnal szomszédos és amúgy “hadban álló” Izrael is segítséget ígért, a csehek mentőcsapatot, míg az oroszok egy komplett mobilkórházat küldenek a közel-keleti országba.

A két ország közötti háborús feszültség ellenére Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak,

és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására a keddi rendkívüli erejű robbanások nyomán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Az izraeli hadsereg szóvivője arab nyelvű Twitter-üzenetben már kedd este humanitárius segítséget ajánlott, amelyhez az országok közti feszültség ellenére a politikai vezetők és több kórház igazgatója is csatlakozott.

“Osztozunk a libanoni nép fájdalmában a katasztrófa idején, és segítő kezet nyújtunk” – írta Reuven Rivlin államelnök héber, arab és angol nyelvű Twitter-üzenetében kedd éjjel.

“Tapasztaltak vagyunk, és készen állunk a sebesültek fogadására”

– jelentette be a haifai Rambam kórház, a cfati Ziv kórház és a nahariai kórház vezetése, amelyek az ország északi részén, a libanoni határ közelében találhatóak.

“A Seba kórház humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási központja kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a humanitárius missziók vezetésében a világ minden táján”

– jelentkezett be a Tel-Aviv melletti orvosi központ is, amely kapcsolatba lépett a védelmi és az egészségügyi minisztériummal.

Fotó: CNN

Csehország mentőcsapatot küld Bejrútba

Csehország speciális mentőcsapatot küld Bejrútba, amely segíteni fog a keddi robbanás által összedöntött vagy megrongált épületek romjainak átkutatásában

– jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter szerda reggel a Twitteren.

Tomás Petrícek külügyminiszter azt közölte, hogy Csehország továbbá tízmillió korona (135 millió forint) értékű humanitárius segélyt is küld Libanonnak. A mentőket és a humanitárius segélyt szerda délután a cseh hadsereg szállítórepülőgépe viszi Bejrútba.

Az USAR nevű 36 tagú csapatban mintegy 30 tűzoltó, orvos, statikus és néhány kinológus is lesz, akik kutyákkal fogják átkutatni a romokat

A prágai tűzoltókhoz tartozó USAR-csoport különleges kiképzést kapott, és általában természeti katasztrófák idején kerül bevetésre. A csoport az esemény idejétől számítva tíz órán belül kész a bevetésre. A mentési csúcstechnikával felszerelt csoport a múltban már több csehországi és külföldi természeti katasztrófánál is segítséget nyújtott.

Fotó: CNN

Oroszország mobilkórházat telepít Libanonba

Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt kedd esti robbanás sérültjeinek kezelésére – jelentette be szerdán a rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában.

A tárca közleménye szerint öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel és sürgősségi szolgálatok munkatársaival. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) egy koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot küld a helyszínre, annak személyzetével együtt. A Covid-19-helyzetre való tekintettel az összes orosz szakembert védőfelszereléssel látják el.

Orbán Viktor a libanoni miniszterelnöknek: szívünk és gondolataink önökkel vannak

Levélben kondoleált Orbán Viktor miniszterelnök libanoni kollégájának, Hasszan Diabnak a Bejrútban történt tragikus robbanás kapcsán, amely számos emberéletet követelt és borzasztóan sok ember sérülésével, valamint óriási anyagi károkkal járt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerda reggel.

“A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek”

– írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor.

Hozzátette:

“gondolataink és szívünk önökkel vannak”.

(MTI)

szélhámos

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.08.06 - 07:53
  Közvetlen hivatkozás

  A részvétnyilvánításon kívül egy millió eurót is küldünk , ez miért nem jelenik meg a cikkben. Utolsó szaralak újságíró.

  Válasz
 • Avatar
  2020.08.06 - 12:32
  Közvetlen hivatkozás

  Kikérem magamnak, hogy T. olvasó ideböfögi ezt a fésületlen két mondatot és engem minősít. Érdemes lenne utánanézni a tényeknek. A fenti MTI híranyagokból készült összeállítás még tegnap, azaz szerdán dél előtt jelent meg az addigi felajánlások alapján. Az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház javára megítélt egy millió euróról a magyar kormány délután döntött, ami 16 óra után lett publikus. De én nem nevezem utolsó szaralaknak az olvasót…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük