Az egészségügyet kilenc éve megszorításokkal sújtja a kormány – és ebbe emberek ezrei halnak bele

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal hirdessen országos egészségügyi válsághelyzetet és biztosítson plusz forrásokat a zalaegerszegi kórház szívsebészetének.

A szívsebészet a minimumfeltételeknek sem felel meg

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a nyáron távozott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének főorvosa, a közelmúltban pedig otthagyta az intézményt az osztályvezető főorvos is. László Imre hangsúlyozta, jelenleg két szakorvos és két rezidens dolgozik a szívsebészeti osztályon, ennyi emberből azonban nem lehet kiállítani az ügyeletet. Ezért ez az osztály nem felel meg a minimumfeltételeknek sem.

Az intézménynek a hét minden napján biztosítania kell Győr, Kaposvár, Szombathely és Balatonfüred kardiológiai ellátását, azaz 1,5 millió ember életéről kell fokozottan gondoskodnia – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Át kell világítani az összes kórházat

A politikus felszólította a kabinetet, hogy a zalaegerszegi „tűzoltás” után világítsa át az összes magyar kórházat, hogy kiderüljön, hány intézmény nem képes biztosítani a folyamatos és törvényes betegellátást. A kialakult helyzetért csak és kizárólag az egészségügyet kilenc éve megszorításokkal sújtó Orbán-kormány a felelős, a megszorítások árát azonban nem ők fizetik meg, hanem azok a magyarok, akik megfelelő ellátás híján életüket vesztik – fogalmazott László Imre.

A baloldali ellenzék környezetvédelmi politikájára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, senkit nem lep meg ma, hogy a zöld program előtérbe került. A klímakatasztrófa már nem csak egy újságírói fogás, a kérdés pedig nem az, hogy mit lehet csinálni, hanem az, hogy mit kell csinálnunk – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük