Az Európai Unió újabb 500 millió eurót különít el Ukrajna számára fegyvervásárlás céljára

A Kijev megyei Bucsában elkövetett vérengzés felelőseit meg fogják büntetni, az Európai Unió Ukrajna oldalán áll – hangsúlyozta pénteken a Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel együtt az orosz támadás alatt álló Ukrajnába látogatott.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Borrell bejelentette, hogy az EU újabb 500 millió eurót különít el Ukrajna számára fegyvervásárlás céljára.
Ursula von der Leyen pedig közölte, hogy átadta az ukrán államfőnek az európai uniós csatlakozási kérdőívet. Kijev szeretné felgyorsítani EU-csatlakozási folyamatát.

Az uniós küldöttek – mielőtt tárgyalást kezdtek Zelenszkijjel – Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg.

Az utcán heverő holttestek közül többet hátrakötözött kézzel találták meg, a róluk készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

„Fontos volt, hogy ukrajnai látogatásomat Bucsában kezdjem. Azért, mert Bucsában az emberiességünk veszett oda. Üzenem az ukrán népnek, hogy az atrocitások felelősei bíróság elé fognak állni. Az Önök harca a mi harcunk is. Ma Kijevben vagyok, hogy elmondjam, Európa az Önök oldalán áll” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

Josep Borrell eközben úgyszintén a Twitteren elítélte a kramatorszki vasútállomás elleni pénteki támadást.

„Határozottan elítélem a kramatorszki pályaudvar elleni ma reggeli orosz támadást, amelyben több tucat ember meghalt és sok megsebesült. Ez egy újabb kísérlet volt arra, hogy elzárják a menekülés útját azok előtt, akik az indokolatlan háború elől menekülnek” – hangsúlyozta Borrell.

Josep Borell, Ursula von der Leyen és Eduard Heger Bucsában gyújtott mécseseket az áldozatok emlékére

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó este közölte, hogy ötvenre emelkedett a vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma, köztük öt gyermek is életét vesztette. Hozzátette, hogy jelenleg 98 sebesültet – köztük 16 gyermeket és 46 nőt – ápolnak kórházban.

Szlovákia Ukrajnának ajándékozta az S–300-as légvédelmi rakétáit

– jelentette be Eduard Heger kormányfő, miközben Kijev felé utazott. A védelmi fegyverek átadását szinte teljes titokban hajtották végre, de az ellenzéki Smer vezetője ennek ellenére még a hivatalos tájékoztatás előtt gyakorlatilag elárulta, hogy mire készül a szlovák kormány.

Szlovákiába további amerikai Patriot-rakéták érkeznek.

Eduard Heger és Ursula von der Leyen vonattal utazott Kijevbe

Az ukrán főváros felé tartó vonaton készült felvételen a miniszterelnök bejelentette, Szlovákia átadja Ukrajnának az S–300-as nagy hatótávolságú légvédelmi rakétáit. Heger szerint a lépést azért tették meg, mert Kijev az ENSZ Alapokmányának 51. fejezetére hivatkozva kérte Szlovákiát, segítse Ukrajna önvédelmét az orosz agresszióval szemben. „Egy felelősségteljes döntésről van szó” – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette, Szlovákia a békét, a szabadságot és az emberi jogok védelmét támogatja, az átadott fegyverrendszer kizárólag védelmi célokat szolgál. Bízik benne, hogy ezzel ártatlan életeket sikerül megmenteni Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziójától. Heger kiemelte, a rakétarendszer átadása nem jelenti, hogy Szlovákia belépett volna az ukrajnai háborúba.

Zuzana Čaputová, szlovák államfő az S–300-asok Ukrajnának ajándékozásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, ezzel Szlovákia a civil áldozatok számának csökkentésében segít. Az államfő szerint, ha Oroszországnak az a célja, mint ami eddig Bucsa, Mariupol és Borogyianka városában történt, akkor helyes, hogy segítünk Ukrajnának az önvédelemben.

Eduard Heger és Volodimir Zelenszkij

Feledy Botond biztonságpolitikai elemző az S–300-as légvédelmi rendszerekről elmondta, bár nem ez a legfejlettebb orosz gyártású rendszer, az ukránok ezt képesek használni, mivel az eszközt az ukrajnai hadseregben is rendszeresítették.

„A háború mostani szakaszában kritikus fontosságú, hogy az orosz légi dominanciát a legérzékenyebb helyeken meg tudják törni.”

A szakértő rámutatott, a most érkező rendszert nem lesz könnyű megvédeni, de ha több hasonló légvédelmi eszközt küldenének Ukrajnának, az érdemben befolyásolhatja az ellenállás esélyeit.

Feledy a szlovákiai fegyverszállításról úgy nyilatkozott, a lengyel és a szlovák lelkesedés ezen a téren a régió országainak körében is fontos üzenet.

„Kitűnik ez ahhoz képest, hogy Budapest nem mérlegel ilyen opciót, még a németek se álltak bele egyelőre harckocsik átadásába.”

Szlovákia a mostani lépésével az Ukrajna-párti élvonalhoz csatlakozott

Vaszil Mirosnicsenko, Ukrajna ausztráliai nagykövete a Facebookon közölte, hogy Ausztrália átadott Ukrajnának húsz páncélozott szállítójárművet, amelyek összértéke 38 millió dollár.

A Kijevtől nyugatra fekvő Makariv településen 132 agyonlőtt civil lakos holttestére bukkantak, miután kivonultak a régióból az orosz csapatok – mondta el pénteken egy tévéműsorban Vadim Tokar, a falu polgármestere. Kifejtette, hogy a holttestek zömét tömegsírokba temették. Hozzátette, hogy a település negyven százaléka megsemmisült az orosz támadások következtében, sok házat már nem lehet helyreállítani. Megjegyezte, hogy a háború előtt 15 ezren éltek a településen, a támadások „aktív fázisában” viszont kevesebb mint ezren maradtak.

A csernobili atomerőmű több évtizeden át összegyűjtött archívumát megsemmisítették az orosz erők, amelyek heteken át megszállva tartották az egykori nukleáris létesítményt – hozta nyilvánosságra Olekszandr Szirota, az atomerőmű körüli úgynevezett tiltott zóna kezelésével foglalkozó testület elnöke.

Forrás: MTI/Új Szó

OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

Tarjányi Péter: borzasztó vérengzés következik ismét!

One thought on “Az Európai Unió újabb 500 millió eurót különít el Ukrajna számára fegyvervásárlás céljára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest