Sorting by

×

Orbán magyar hangja válaszolt Kaczynskinak

Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) elnöke pénteken egy interjúban kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért szerinte nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt.

Pénteken igen kemény szavakkal illette Orbán Viktort Jarosław Kaczynski egy lengyel rádiónak adott interjújában – írja a Politico. A lengyel miniszterelnök-helyettes és egyben a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője azt mondta, hogy nagyon szomorúnak találja azt, ahogy a magyar kormányfő viselkedik az ukrán helyzettel kapcsolatban.

Kaczynski emiatt pénteken kijelentette:

Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.

A Politico megjegyzi, hogy az Ukrajnában zajló háború nagy terhet ró a Magyarország és Lengyelország közötti, baráti szövetségre. Varsó haragját különösen az váltotta ki, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, és míg Lengyelország az Oroszország elleni energia-embargó egyik legnagyobb támogatója, addig a magyar kormány számára ez jelenti a „vörös vonalat”.

Orbán Viktor miniszterelnök természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Magyarország mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit – ismertette a kormányfő álláspontját Havasi Bertalan.

A sajtófőnök emlékeztetett, Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is világosan fogalmazott, ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió.

“Ez az Európai Uniónak a közös álláspontja, és Magyarország ennek az álláspontnak a részese. Az összes atrocitásról pedig azt gondolom, hogy mindegyiket ki kell vizsgálni, (…) akárhogyan is, a civileket mindenképpen meg kell védeni, a civilekkel szembeni bántalmazást a leghatározottabban el kell ítélni, és az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Független és pártatlan vizsgálatot akarunk”

– idézte fel Orbán Viktor szavait a sajtófőnök.

Forrás: 24ora.hu/MTI

Az Európai Unió újabb 500 millió eurót különít el Ukrajna számára fegyvervásárlás céljára

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.