Lassan vége a nyárnak, és akármilyen drága is a paradicsom, paprika, meg a hagyma, a csirkecombról nem is beszélve, be kell, hogy férjen egy jó kis lecsó, méghozzá bográcsban és úgy ahogy azt a cigány gasztronómia leírja, de nem a már untig ismertetett nokedlis, hanem a káposztás változat.
Hozzávalók
10 dkg sertészsír (vagy étolaj)
20 dkg füstölt szalonna
1.5 kg vöröshagyma
2 kg lecsópaprika
0.5 kg paradicsom
1.5 kg csirke (comb, szárny, csontos mell)
1.5 kg káposzta
5 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint bors ízlés szerint fűszerpaprika ízlés szerint hirdetés
Elkészítés
Előkészület
Felszeleteljük a hozzávalókat a lecsónak megfelelően. A hagymát, paprikát, paradicsomot szeletekre. A szalonnát apró kockákra, a csirkét (mintha pörköltet készítenénk belőle) feldaraboljuk. A káposztát legyaluljuk.
Hajrá!
A bográcsban a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd a hagymát rátéve kissé megpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Rányomjuk a fokhagymát, átkeverjük és beletesszük a húst, jól átsütjük. Nem baj, ha egy kis színt kap. Hozzáadjuk a szelt paprikát, ha egy kicsit megrokkant megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a paradicsom szeleteket. Fél óra főzés után hozzáadjuk a káposztát és addig főzzük, míg minden megpuhul és a levét szépen elfőtte. Ha kell, utána ízesítünk.
Pingback: Paprikáskrumpli, egy titkos hozzávaló és vége a fincsi, de uncsi érzésnek | Városi Kurír
Pingback: Egy valódi ötcsillagos tárkonyos raguleves egyenesen Erdélyből | Városi Kurír
Pingback: Unod már a konyhai rutint? - Készíts csirkés (vagy másmilyen) tortillát | Városi Kurír