Az MSZP és a Párbeszéd várhatóan közösen készül az uniós választásra

Az MSZP-Párbeszéd szövetség a megfelelő döntések meghozatalát követően, várhatóan közösen készül a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásra. Kampányuk egyik kulcstémája az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz – jelentette be a Párbeszéd társelnöke a két párt Egerben tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Az igazságszolgáltatás a bűnpártolásra szövetkezik

Karácsony Gergely közölte: emellett a legfontosabb kérdésnek azt tekintik, miként tehető alkalmassá arra Magyarország, hogy az EU-támogatások valóban a társadalom felzárkózását, a gazdaság versenyképességének erősítését szolgálják, annak a hatalmi gépezetnek a finanszírozása helyett, amely „az elmúlt nyolc évben hazánkat messzire vitte a nyugat-európai demokráciáktól”.

Az ellenzéki politikus szerint „a magyar igazságszolgáltatás ma nem a bűnüldözésre, hanem a bűnpártolásra szövetkezik, nincs olyan intézmény, amely hathatósan fellépne a politikai korrupció ellen”. Hozzátette: a kormány leleplezi szándékait, amikor mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. Ezért támogatják Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kezdeményezését és gyűjtik a csatlakozást támogató aláírásokat – húzta alá.

Fellépés a korrupció ellen

Véleménye szerint az EU-források sokszor nem közelítik Magyarországot Európához. Készülnek ugyan beruházások, amelyeknek örülni lehet, de a fejlesztési pénzek elköltése „rendkívül centralizáltan” történik, ráadásul mindez a „Magyarországot az európai élet lehetőségétől megfosztó jelenlegi korrupt rezsimet finanszírozza”. Az EP-választási kampányban ezért kiemelt téma lesz a korrupció elleni fellépés, valamint az a megújuló Európa, amely nem a hatalmi elitek, hanem a népek Európája – fogalmazott, hozzátéve: utóbbi víziót szeretnék képviselni az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy Magyarország végre a nyugati demokráciák közé, ne egy kétsebességes, vagy kiüresedő EU szegénypadjára kerüljön.

Tóth Bertalan MSZP-elnök a tájékoztatón arról beszélt: bárhol járnak az országban, mindenhol találkoznak olyan ügyekkel, amelyek arról szólnak, hogy a fideszes urak, baráti társaságok úgy kezelik az európai uniós pénzeket, mintha a sajátjuk lenne. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elmúlt időszakban indított vizsgálatából az is kiderült: a miniszterelnök családja ugyancsak érintett uniós források eltüntetésében. A települési közvilágítás korszerűsítéséhez kötődő Elios-ügyben a jelentés szervezett bűncselekmény-hálózatról beszél – hangsúlyozta.

A fideszes kiskirályok sajátjuknak tekintik az uniós pénzt

A helyi fideszes kiskirályok minden településen szeretnek belenyúlni a közös kasszába és szeretik az EU-forrásokat sajátjuknak tekinteni – jegyezte meg. Igaz ez Egerben is, ahol a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) korábbi vezetőjének irányítása alatt eltűnt több mint egymilliárd forint támogatás, amelyet a mai napig nem ismert baráti vállalkozói köröknek utaltak ki. Ennek kapcsán, az MSZP követeli az érintett közéleti szereplők lemondását, továbbá azt, hogy hozzák nyilvánosságra, kik részesültek ebből a pénzből. A rendőrség pedig folytassa le a nyomozást és indítványozza az elkövetők felelősségre vonását – mondta.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Polték miatt titkolják a korrupciót bíráló GRECO-jelentést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük