A hosszú hétvége idején és az ünnepre tekintettel, az elkövetkező napokban az 1956-os forradalomról szóló írásokat közlünk, úgy, ahogy azt annak idején egy hat esztendős kislány megélte. Az ő élményei az író, Felvidéki Judit élményei, amelyeket afféle naplóként írt meg, Egyszer volt, hol nem lesz című könyvében.

Budáról lőnek Pestre, és a mi házunk védtelenül áll a Duna-parton.

Mindannyian Nagymamiék szobájába húzódtunk. Az ajtó elé szekrényt toltak, teletömték matracokkal. Mami és Papi a fürdőszobában alszanak egy díványon, én a Nagymama ágya mellett, a fotelágyban, Andris a Nagypapival.

Át kell mászni a bútorokon, hogy a szobán keresztülmehessen az ember. Ha nem lenne mindenki ideges, ha Nagymami nem sírdogálna, ha Papi nem járkálna cigarettázva fel-alá az előszobában, ha nem hallgatnák állandóan Nagypapi rádióját, akkor még élvezni is lehetne a zsúfolt táborozást.

Most már csak jobb lehet, mert Rákosi megy a fenébe

A bátyám örül, mert nem kell iskolába járnia, én is örülök, mert nem kell oviba mennem, és most olyan, mintha mindig vasárnap lenne, mert mindenki itthon van. Még Nagypapa is, aki mint egy bölcs orvos, állandóan Nagymama csuklóját fogja és számolja a pulzusát. Kézfejét veregeti, na, jól van fiacskám, nyugodj meg, nincs semmi baj, ne idegeskedj feleslegesen, ne félj, nem lesz háború, hamar elcsendesednek a dolgok, az oroszok is kimennek, de Nagymama szerint most már az oroszok végleg itt maradnak, és az ő Pistije sohase jöhet haza, ő sem látogathatja meg, nem látja soha többé az életben. Nagypapa hajtogatja, hogy ez butaság, nem így van, most már csak jobb lehet, mert Rákosi megy a fenébe.

Abban mindketten megegyeznek, hogy a Mátyás nevet törőlni kell a naptárból. Ha nekem fiam születik majd, azért is Mátyásnak fogják hívni. Elkotyogom a Nagymaminak, aki azt mondja, csak a Nagypapinak ne mondjam, mert nagyon mérges lesz, de én még nem láttam nagyon mérgesnek, azért is megmondom neki. Felnevet, hogy majd meggondolom ezt még, mire anyuka leszek. Addigra kiokosodom és tisztábban fogom látni a dolgokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét