Bajor kormányfő: “A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely…..”

Arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit Marküs Söder bajor miniszterelnök, ne utazzanak el Budapestre a csütörtöki Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre a koronavírus-járvány miatt. A klubok korábbi közlése alapján Sevillától a 500, a Bayerntől 2100 drukker jönne a magyar fővárosba.

“A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje”

– nyilatkozta Markus Söder. Ezzel arra a tiroli üdülőhelyre utal, ami a járvány egyik gócpontjává vált volt a síszezonban. Söder azt szeretné, ha

a szurkolók újragondolnák azt, hogy valóban igazán szükséges-e ez az utazás, mert bár a Szuperkupa egy szórakoztató mérkőzés, de messze nem a legfontosabb.

Irány a karantén!

A bajor miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte azoknak a szurkolóknak, akik mégis elutaznak a találkozóra, karanténba kellene vonulniuk hazatérésüket követően.

Budapest német járványügyi besorolása alapján ez nem választható lehetőség, hanem kötelező.

Kockázatos terület a magyar főváros

Budapestet a múlt héten minősítette kockázatos területté Németország. Az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.

Negatív teszteredmény esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

A besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca.

Megkezdődött a szurkolók tesztelése

Münchenben eközben elkezdték a Budapestre utazó szurkolók tesztelését.

Fociszurkolók vagyunk, végre újra örömünket lelhetjük abban, hogy látjuk a Bayernt élőben játszani. Budapest megért egy látogatást, szóval optimistán és pozitívan állunk a dologhoz, és betartjuk a szabályokat – nyilatkozta a mintavételen a müncheni csapat egyik drukkere.

Nem megyek semmilyen étterembe, nem megyek semmilyen bárba. Senkivel nem fogok kapcsolatba kerülni ott. Csak a stadionban leszek ott a többi Bayern-szurkolóval, akiket most hozzám hasonlóan tesztelnek. Utána egyből hazamegyek. Szóval azt mondanám, hogy annak az esélye, hogy megfertőződjek a koronavírussal a nullához közelít – mondta egy másik drukker.

Keddtől szigorítanak Münchenben

Münchenben keddtől további óvintézkedéseket vezetnek be a járvány megelőzésére. A belváros legforgalmasabb utcáin a szabad téren is kötelező lesz a maszkhordás. Változnak a családi rendezvények szabályai is: esküvőn, születésnapokon, és hasonló eseményeken 25 fős korlátot javasolnak beltéren, míg szabad téren ötven főben maximalizálnák a résztvevők számát. A koncertek és a színielőadások kivételt jelentenek a létszámkorlát alól.

A müncheni operatív törzs azért döntött ezekről, mert a városban ismét nőtt a megfertőződött emberek száma, és átlépte a 100 000 lakosonkénti 50 főt a fertőzöttségi arány, ez pedig azt jelzi, hogy ismét terjed a járvány.

Tesztmeccs lenne a budapesti összecsapás

A Puskás Aréna nézőtéri kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyeket több tízezren vásárolták meg, ezért kisorsolták a lehetőséget a jelentkezők közt. A klubok korábbi bejelentései szerint Sevillától 500, a Bayerntől 2100 drukker érkezik a magyar fővárosba.

MSZP: kaptak engedélyt emberkísérletre a Szuper kupa-döntő kapcsán?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a kormányfő napirend előtti felszólalását idézte, amelyben beszámolt a meghozott intézkedésekről és arról, hogy milyen legrosszabb forgatókönyvre számít.

Egy dolog nem hangzott el, hogy szeptember 24-én megrendezik a Szuperkupa-döntőt Budapesten, és több ezer külföldi, valamint 14 ezer magyar szurkolót engednek be az arénába.

Azt mondta: az UEFA szerint erre azért van szükség, hogy a szurkolóknál jelentkező esetleges egészségügyi hatásokat tudják tesztelni. Elismerték, hogy kísérleti nyúlnak használják a 20 ezer szurkolót – mondta a képviselő, majd arra volt kíváncsi, hogy megkapták-e az engedélyt “emberkísérletre” Müller Cecília tisztifőorvostól, és ha igen, ki vállalja a felelősséget egy esetleges tömeges megbetegedésnél.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta:

Magyarország a világ legjobban védekező országai között van, időben meghozták a vonatkozó intézkedéseket.

Rámutatott: a baloldalra a védekezés egyetlen pillanatában sem lehetett számítani, nem támogatták egyetlen javaslatát sem a kormánynak. Amikor nemzeti konzultációt hirdettek, akkor az embereket arra biztatták, ne legyenek a közös védekezés részesei – emlékeztetett, hozzátéve: az ellenzék álhírt álhírre halmozott, kamuvideókat gyártott, riogatta az embereket.

Soha nem abban segítettek, hogy az embereket jobban meg lehessen védeni, mindig az ellenkezés hangján szóltak – jegyezte meg.

Hozzátette: nálunk sokkal megosztottabb országokban is meg tudták tenni ezt az ellenzék képviselői, és nem feljelentgették saját hazájukat.

Lezárások lesznek keddtől Budapesten

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

  • A tájékoztatás szerint kedd délután 5 órától szakaszosan és időszakosan lezárják az V. kerületi Apáczai Csere János utcát a Deák Ferenc utca és a Régi posta utca között.
  • Szerda délelőtt 11 órától ugyancsak szakaszosan és időszakosan lezárják a VII. kerületi Dob utcát az Erzsébet körút és a Hársfa utca között, a Hársfa utcát a Wesselényi utca és a Király utca között, valamint a Király utcát az Eötvös utca és az Erzsébet körút között.
  • Lezárják továbbá csütörtökön délután 5 órától éjfélig a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között, a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között, valamint az Istvánmezei út, a Szabó József utca, a Cserei utca, az Egressy út, a Gizella utca, a Cházár András utca egy-egy szakaszát, a Verseny utcát, az Ifjúság útját, az Ilka utcát és a Jobbágy utcát.
  • Emellett az V., a VII., a VIII. és a XIV. kerületben számos helyen tilos lesz megállni keddtől péntekig.

Forrás: Euronews/MTI

csillagjegyek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük