Balázs Péter volt EU biztos: “Ki is az a Brüsszel”

Egyre több olvasó osztaja meg véleményét a Városi Kurír szerkesztőségével. Mi ezek közül a legérdekesebbeket, legmarkánsabbakat időről időre közzé adjuk. Most egy Balázs Péter idézetet és néhány hozzá kapcsolódó fontos gondolatot kaptunk.

Válasz 2006-ból napjaink kérdésére: Ki is az a Brüsszel?

Bayer Úr újabb  “szösszenetének” olvasása után nagyon szerényen megjegyezném, az még rendben lenne, hogy “Brüsszel” felépítéséről, működési rendjéről halovány segédfogalma sincs – a jelek szerint-, de az már árulkodó jel is lehet – szinte “Parragh Lászlói” ( Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szerkesztó) oktatási magasságokba vezet-, hogy még olvasási, szövegértési problémái sem elhanyagolhatóak.És, ahogy áldott emlékű Hofi Géza mondta: “De tudod mi a legnagyobb baj?!Az, hogy ez az ember már csak felejteni fog!!!”

Ki is hát „Brüsszel” valójában? Az Európai Bizottságban Navracsics Tibor, az Európai Parlamentben 21 magyar, köztük 12 fideszes képviselő, a döntéshozó tanácsban pedig kizárólag az Orbán-kormány miniszterei, szakértői, illetve a csúcsokon maga a miniszterelnök. De hol rejtőzik az ellenség, aki újabb hatáskörökre éhezik és ellenünk áskálódik? Szögezzük le: Brüsszelben senki sem erősebb a tagállamoknál, az uniós intézmények is az ő akaratuk szerint formálódnak, őket képviselik és szolgálják. Ami viszont számít, az a tagállamok többsége, de legalábbis a döntést befolyásolni képes kritikus tömege. Brüsszel bírálatában rendszerint élen jár az, aki a vitákban alul marad, aki képtelen kellő támogatást találni, aki kisebbségbe szorul. A magyar kormány ma minden jel szerint ezek közé tartozik. Ezért küzd körömszakadtáig „Brüsszellel”, holott, bárhova néz, minden uniós intézményben először a saját tükörképét láthatja.

A cikk amiből az idézet való a néhai Népszabadságban jelent meg még 2016-ban szerzője: Balázs Péter, volt külügyminiszter és az Európai Bizottság korábbi biztosa volt. Balázs Péter jelenleg egyik fontos motorja a V18 nevű csoportnak, amely egykori politikusokból,miniszterekből és más fontos politikai funkciót ellátó szakemberekből áll. A V18 azon dolgoznak, hogy minél többen értsék meg az áprilisi választások fontosságát, és a lehető legtöbben menjenek el szavazni.

(Vendég szerző: Lakos Imre)

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük