Bárándy Péter: Orbán nyilván nem számított a demokratikus világ felháborodására

A rendkívüli jogrendre semmi szükség nem volt – állítja határozottan Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Orbán külső kényszerre cselekszik

 • Először: a választott típus, vagyis a veszélyhelyzet nem a járványok kezelésére való, nem is ad olyan felhatalmazásokat, amelyekre ilyenkor szükség lenne. Veszélyhelyzetet természeti, vagy ipari katasztrófa esetén kellene kihirdetni, ez a jogi eszköz arra való. Magyarul mondva, a hatalom a saját maga által kreált alaptörvényt sem tartja be.
 • Másodszor: a ’97-es egészségügyi törvényben minden benne foglaltatik, ami a járvány kezeléséhez szükséges, a parlamenti kétharmaddal együtt erős pozíciót biztosít a kormánynak. Igaz, hogy nem ad lehetőséget például az önkormányzatok pénzének elvonására, azok átcsoportosítására, mondjuk a kiemelt gazdasági övezeteken keresztül és nem ad lehetőséget a tulajdonjog megsértésére sem.

Azzal, hogy a parlamentet szinte kiiktatta, Orbán Viktor átlépett egy határt

A demokráciának a formai elemeit is megszüntette. A rendeleti kormányzást addig folytathatta volna, ameddig akarja, példa erre a menekülthullám. A 2015-ben bevezetett állapot gyakorlatilag most is érvényes, pedig már rég nem indokolja semmi, menekültáradatról szó sincs évek óta.

Feltehetően nem számított a demokratikus világ felháborodására,

arra, hogy Európának van ideje az ő politikájával foglalkozni még a járvány idején is. Rájöhetett, hogy nagyobb a kár, mint a haszon, ezért jelentette be –persze külföldön-, hogy eláll a rendeleti kormányzástól.

Valódi elállás?

Bárándy Péter tehát nem hisz abban, hogy ez önkéntes elállás lenne, márpedig a jog csak azt tekinti valódi elállásnak. Orbán egyszerűen külső kényszerre cselekszik.

A riportot ide kattintva hallgathatja meg.

koronavírus

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.05.20 - 13:46
  Közvetlen hivatkozás

  Hely te vagy ám -egy- szarrágy! A vészhelyzetet kihírdetését a -Böszme utasítására-: Gergőke kezdte el leghamarabb ugatni-, követelni! A demokratikus világ -egyáltalán- nem háborodott fel, csak a -diktatórikusan- kinevezett -EU-s-, nacsalnikok (kik -magukat- a demokrácia prófétának tartják), ugatnak-: Orbán ellen! Természetes a magatartásuk, mert Orbán, nem térdepel le előttük, mint a ’10 előtti “triumvirátus”! Egy tanult és kitanult-: okos ember nem térdepel le egy agyament társaság ugatására! Nagyon helyesen teszi! Csak így tovább! Szurkolunk a sikeréhez!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük