Baranyi: Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel történt meg nagyban! - Városi Kurír

Sorting by

×

Baranyi: Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel történt meg nagyban!

Baranyi Krisztina posztja szerint május 27-i dátummal, azonnali hatállyal felbontotta Vágvölgyi B. András munkaszerződését az önkormányzat tulajdonában álló Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. vezetője, így a Magyar Narancs korábbi főszerkesztője nincs már ott a ferencvárosi 9 magazin című havilap élén.

Hirdetés

“…A helyi szabad sajtó eltiprását nem fogom szó nélkül hagyni….”

Erről posztolt a Facebookon hétfő este Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, aki azt írja, a médiacég ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán a lépésről őt előre nem értesítette, Vágvölgyi felmentéséről semmit sem tudott.

“Pár nappal ezelőtt az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy megszüntette a 9 Magazin főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak a munkaszerződését.

Erről a szándékáról előtte engem nem értesített, a felmentésről semmit nem tudtam.

Az egyoldalú felmondás indoka:

a főszerkesztő nem minden nap jelent meg a szerkesztőségi irodában.

Bár fontos szempontnak tartom az önkormányzaton és cégein belül a munkaügyi szabályok betartását, nyilvánvaló, hogy egy újság, pláne egy havilap szerkesztőjének szükségtelen minden reggel nyolctól az íróasztalát támasztania. Végképp nem 2022-ben. Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására. Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette. A gyanút erősíti, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a média cég 2022-es üzleti tervét.

Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg nagyban. A helyi szabad sajtó eltiprását nem fogom szó nélkül hagyni.

-írta a polgármester.

“…a ferencvárosiak 41 százaléka értékelte úgy, hogy a korábbi laphoz képest javult az újság…”

Baranyi szerint Vágvölgyi munkatársaival együtt megújította a lap tartalmi struktúráját, arculatát és személetét, az önkormányzati lapok mezőnyében kiemelkedő újságot hoztak létre. Felidézi, hogy tavaly év elején a Medián készített többek között a 9 Magazinra is kitérő reprezentatív közvélemény-kutatást a kerületben, ezen a ferencvárosiak 41 százaléka értékelte úgy, hogy a korábbi laphoz képest javult az újság, 12 százalék szerint romlott. A 24.hu akkori “Megszületett a NER-t idéző balos propaganda, de van más is – milyen tömegsajtót csinál az ellenzék közpénzből?” címmel megjelent cikkét is idézte,

“A IX. kerületben, ahol 2019 őszén az ellenzék által támogatott független Baranyi Krisztinát választották polgármesternek, az eddigiektől markánsan eltérő önkormányzati lap működik. Hiányzik belőle nagyjából minden, ami az önkormányzati sajtót sokszor elviselhetetlenné teszi: nincs benne állandó polgármesteri interjú, sem fotódömping, nem beszél minden számban legalább egy alpolgármester csip-csup ügyekről, és nyelvileg, de képileg is sokkal igényesebb, mint ami a műfajban megszokott.

Úgy fest, hogy a 9 címet viselő újság készítői úgy döntöttek, kilépnek az olvasót nemcsak próbára tevő, de valójában le is néző propaganda+pr kombináció uralta keretekből, és csinálnak valami olyat, ami más, elsősorban szép, informatív és olvasóbarát.”

Fideszes képviselők össztüze

Baranyi megosztotta, hogy múlt héten kellett volna megszavaznia az önkormányzatnak a Média Kft. 2021-es beszámolóját és idei üzleti tervét, utóbbiban szerepelt az önkormányzati támogatás „rendkívül szerény” emelése, melyet a megszaladó papír- és nyomdaárakkal indokoltak.  “Torzsa Sándor az üzleti terv későbbi elfogadásásához újabb előterjesztést kért a városvezetéstől, és a lappal kapcsolatos különböző koncepciók közötti testületi döntést szorgalmazta.

“A lokálpatrióták egy kicsit tovább mennének, mi javasolnánk a Kilences teljes megszüntetését, hiszen mint ahogy Baranyi Krisztina polgármesterünk mondta, tőlünk teljesen független” (ti. a képviselőktől)

– mondta ezután Deutsch László, a Fidesz helyi álcivil szervezetének a képviselője. Másnap délután a Média cég ügyvezető igazgatója egyoldalúan megszüntette a főszerkesztő munkaszerződését.”

A testület ezt nem szavazta meg, sőt, Torzsa “(Torzsa Sándor, a helyi MSZP-DK frakció fentiekben többször idézett vezetője, a HírHugó című online revolverlap munkatársa)” a lap megszüntetését javasolta. Másnap délután rúgták ki Vágvölgyit.

Baranyi azzal zárja posztját, hogy nem tudja elfogadni Hagymási indoklását Vágvölgyi eltávolítására, és felidézi, hogy

választási ígéretük volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése – számára elfogadhatatlan, hogy ezt pártérdekek alapján korlátozzák.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.