Londonnak mielőbb tisztáznia kell a szándékait a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi brit alsóházi elutasítását követően – jelentette ki Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán.

Az EU kész más megállapodásról tárgyalni

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris vitáján Barnier elmondta, sajnálattal vette tudomásul a szavazás eredményét, s rámutatott, hogy mindössze tíz hét van hátra az Egyesült Királyság tervezett kilépésének dátumáig, 2019. március 29-ig, ezért fel kell gyorsítani a felkészülést a „kemény Brexitre”.

Hangsúlyozta, hogy a szerződést közösen dolgozták ki a brit kormánnyal, szövege a „létező kompromisszumok legjobbja”, amely figyelembe veszi mindkét fél alapvető kikötéseit.

Aláhúzta, az Európai Unió kész tárgyalni egy más megállapodásról, amennyiben London változtat álláspontján, de akkor is mindenképpen biztosítékra van szükség az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításának megakadályozása érdekében.

Fontos, hogy az ezt garantáló és a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett tartalékmegoldás B-terv maradjon, de az is, hogy hiteles biztosítékot nyújtson – mondta Barnier.

A brit kilépés jelentős károkat fog okozni mindkét oldalnak

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a vitában arról számolt be, hogy a kudarc ellenére az EU folytatja a szerződés ratifikációját.

Úgy vélekedett, hogy a brit kilépés jelentős károkat fog okozni mindkét oldal számára. A politikusok feladata viszont ezek minimalizálása lenne, ezért folytatni kell a munkát, az Egyesült Királyságnak pedig tudatnia kell, hogyan kíván továbblépni.

Antonio Tajani, az EP elnöke annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a bennmaradó huszonhét tagállam megőrizze az egységét.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a „politikai káosz fő üzenete, hogy nem szabad követni a nacionalistákat, az egoistákat, mivel az EU-t megreformálni kell, nem pedig tönkretenni, vagy kilépni belőle”.

A szociáldemokrata frakció részéről Roberto Gualtieri szólalt fel elsőként, aki történelmi hibának nevezte a Brexitet, s kiemelte, hogy a folyamat visszavonható, illetve ha nem jön létre többség egyik opció mellett sem, akkor új népszavazást vagy előrehozott választást kell kiírni, hogy a lakosság véleményt mondhasson.

Hatalmas hiba lenne felhagyni az erőfeszítésekkel

„A tárgyalások megakadtak, a labda az Egyesült Királyság térfelén van” – fogalmazott.

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja kijelentette, hogy két választás áll az EU előtt: nem tesz semmit, és a rendezetlen kiválást választja, bízva abban, hogy megállítható a Brexit, vagy pedig megpróbálja eloszlatni a brit aggályokat. Szerinte hatalmas hiba lenne, ha meg sem próbálnának további erőfeszítéseket tenni.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, az EP Brexit-ügyi főképviselője leszögezte, hogy “a brit pártoknak az ország érdekeit kellene saját rövidlátó politikai érdekeik elé helyezniük, ideje lenne, hogy kijöjjenek a lövészárkokból és együttműködjenek”.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) képviselője, Martina Anderson „kiábrándító és dühítő cirkusznak” nevezte a brit belpolitikát.

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű euroszkeptikus frakció vezetője az EU-t, illetve a brit miniszterelnököt bírálta. Mint mondta, ha Theresa Maynek lenne szemernyi becsülete, akkor lemondana.

„May már megbukott. Felkészül: Orbán”

Hozzátette, meglepő eredményt hozhat, ha rákényszerítenek az országra egy második referendumot, szerinte az emberek a korábbinál is nagyobb arányban szavaznának a távozásra.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közleményében azt írta, hogy a bizonytalan brit politikai helyzetnek magyar szemmel is figyelemre méltó tanulságai vannak.

„Ne felejtsük, hogy a britek jövőjét tartósan megmérgező politikai katyvasz alkotórészei a magyar (szélső)jobboldalon is jelen vannak: a felelőtlenül taktikázó, hataloméhes miniszterelnök, aki politikai érdekeiért gátlástalanul beáldozza országa alapvető érdekeit, a féktelen idegen- és EU-ellenes, populista uszítás, a demagógiát kiszolgáló hazug sajtó. Szerencsére a sorsukat is látjuk: Cameron és – tegnap este – May már megbukott. Felkészül: Orbán” – közölte.

A brit parlament alsóháza kedd este a várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a megállapodást. Az egyezményre 202 képviselő szavazott igennel, 432 nemmel.

Európai Bizottság: brit kérelem esetén lehetséges a kiválás határidejének meghosszabbítása

Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri – közölte az Európai Bizottság szóvivője szerdán, a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi londoni elutasítása után.

Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben, egyhangú szavazással.

Theresa May: a brit kormány nem állítja le a Brexit-folyamatot

Theresa May brit miniszterelnök egyenes utalást tett szerdán arra, hogy kormánya a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit tartalmazó megállapodás előző esti parlamenti elutasítása ellenére sem kívánja leállítani a Brexit-folyamatot.

A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában kijelentette, hogy a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének két módja van: vagy az, hogy a parlament jóváhagy „egy” megállapodást, vagy az, hogy a kormány visszavonja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló bejelentést.

E cikkely szabályozza – és aktiválásának csaknem két évvel ezelőtti bejelentése el is indította – a Brexit-folyamatot.

Theresa May szerint az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, figyelmen kívül hagyva a kilépésről hozott népszavazási döntést. A brit kormány azonban erre nem hajlandó.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

“A brit olyan nemzet, amelynek elkeseredetten szüksége van egy vezetőre”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét