Bauer Tamás: Becsapva, kifosztva

Az egyik újságíró arról kérdezte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy lesznek-e egyéni nyugdíjszámlái azoknak az egykori magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek nyugdíjcélú megtakarításai 2011-ben „átkerültek” az államháztartásba, és akiknek az egyéni nyugdíjszámlát annak idején a kormány megígérte.

„A megtakarítások átkerültek, ezzel lehetett a nyugdíjkasszát fenntartani.

Az egyéni számla kialakítására valóban nem került sor. Egész egyszerűen a magyar nyugdíjrendszer egy felosztó-kirovó rendszerben működik. A helyzet az volt, amikor mi 2010-ben átvettük a kormányzást, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon semmilyen mértékben nem csökkentette az államháztartási hiányt, és semmilyen mértékben nem lehetett az államadósság számításába sem beszámolni.

Ugyanakkor egy államcsőd-közeli, -utáni helyzetben hagyták itt a kormányzást. Ha jól emlékszem, akkor mintegy 12 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság nyolc év alatt, ehhez képest az a 2700 milliárd forint, ami a magán-nyugdíjpénztári kasszában volt, a költségvetés fenntarthatóságához és a nyugdíjkassza fenntarthatóságához feltétlenül szükséges volt. … Ezeknek a pénzeknek a kétharmada közvetlenül államadósság-törlesztésre ment. A szocialista-szabaddemokrata kormány mulatott, utána meg fizetni kellett…”

Így Gulyás. Az újságíró újra kérdez:

„Akkor egyéni számla nem lesz?”

Ismét a miniszter:

„Egyelőre ebben a rendszerben a nyugdíjkassza fenntartható, ráadásul egyensúlyban is van, és mindenki egyetért abban, hogy ez a 2020-as évek közepéig így van. Hogy utána milyen döntések születnek, ezt részben az akkori kormány feladata lesz meghatározni, részben pedig természetesen nyugdíjpolitikában is számtalan családpolitikai elvet lehet érvényesíteni, de egyelőre ettől eltérő döntés, a felosztó-kirovó rendszerben történő nyugdíjfizetéstől eltérő döntés nem született.”

Tehát nem

Nyolc évvel ezelőtt, amikor meg akarták szerezni hárommillió ember több, mint egy évtizeden át összegyűjtött megtakarítását, még megígérték. Pedig akkor is tudták, hogy ha egyszer felszámolják a tőkefedezeti elvű magán-nyugdíjpénztári rendszert, és csak a felosztó-kirovó elvű állami nyugdíj marad, akkor az egyéni számlának – valóban – nincs értelme.

Hitegették vele az embereket, meg persze meg is fenyegették őket azzal, hogy ha maradnak a magánpénztárakban, akkor a munkáltatójuk által az államnak fizetett járulék után sem kapnak állami nyugdíjat. A fenyegetést már akkor visszavonták, amint lejárt az átlépésre vagy maradásra vonatkozó határidő, most pedig a hitegetést is végleg visszavonták. Annak idején kellett a pénz az államháztartásba, ezért csinálták a dolgot, ismerte el Gulyás, és nem azért, mert a magánpénztárakban „eltőzsdézték” az emberek pénzét, ahogy akkor hazudták.

Nem „megvédték” a nyugdíjakat, ahogy akkor hazudták, hanem elvették az emberektől a megtakarításaikat,

kifosztották őket. Gulyás, ha tetszik, most igazat mondott, nyolc évvel ezelőtt viszont valamennyien hazudtak. Kilencedik éve teszik a szemrehányást, amiért a második Gyurcsány- illetve a Bajnai-kormány két lépésben elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat, meg a közalkalmazottak tizenharmadik havi fizetését. Annak idején ezek a kormányok becsületesen megmondták: bajban van az államháztartás, nem tudja tovább fizetni ezeket a juttatásokat.

Az Orbán-kormány nem volt ilyen becsületes: hamisan vádaskodott a magán-nyugdíjpénztárakkal szemben, fenyegetődött és hitegetett, és így fosztotta ki a magán-nyugdíjpénztári tagokat. Gulyás akkor még nem volt miniszter, de országgyűlési képviselő volt, a Fidesz-frakció egyik vezető jogásza, aki legalábbis annak tevékeny részese volt, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvény módosításával kizárták azt, hogy a testület felülbírálhassa ennek a lépésnek az alkotmányosságát. És mint a Fidesz-frakció tagja, az egész akcióért felelős. Azért is, ahogy rútul becsapták és ennek alapján kifosztották az embereket.

Egyébként a pénz azért is volt „feltétlenül szükséges”,

mert bevezették az egykulcsos adót és megnövelték a gyerekek utáni adókedvezményt, ami hatalmas kiesést okozott a költségvetésben, haszonélvezői pedig azok a rétegek voltak, amelyekhez a fideszes elit is tartozott. Ez az elem kimaradt Gulyás érveléséből. Mint ahogy kimaradt az is, hogy a 2010-es kormányváltáskor már szó sem volt az államháztartás csődjéről, az ehhez szükséges súlyos megszorítások már a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány idején megtörténtek.

Ha Orbánék nem akartak volna más célokra, mindenekelőtt az adóbevételek csökkentésére fordítani százmilliárdokat, majd szabad kezet adni maguknak ahhoz, hogy stadionépítésre, Várba költözésre, egyházi és határon túli támogatásokra fordítani rengeteg pénzt, akkor nem lett volna szükség a magán-nyugdíjpénztári tagok becsapására és kifosztására. De akarták mindezt, és ehhez kellett becsapni és kifosztani őket.

Forrás

Kapcsolódó

Hová tűnt Selmeczi “tutimegvédemamagánnyugdíjpénzed” Gabriella?

Kéne még a megmaradt magánnyugdíj piac is? – Az állam belép a szektorba ….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük