A népeket összekötő szép szalag, ahogy Coubertin báró írta. Csak hát manapság gondok vannak a békével… Mint arról lapunk is beszámolt, Dél-Korea különös gondot fordít a phjongcshangi téli olimpia biztonságára, habár a legnagyobb veszélyt talán nem is a terroristák jelentik, hanem sajnos a békétlen északi szomszéd…
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]
A 43 nap múlva kezdődő phjongcshangi téli olimpia szervezőbizottságának vezetője viszont továbbra is bízik abban, hogy Észak-Korea csapata is részt vesz a játékokon. “Minden békeszerető országnak és sportolónak jogában áll az olimpián versenyezni, Észak-Korea sem lehet kivétel” – nyilatkozta Li Hi Pom. Hangsúlyozta, Mun Dzse In dél-koreai államelnök, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is elősegítené az északiak részvételét.

A téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik Phjongcshangban, amely nyolcvan kilométerre van az észak-koreai határtól. A két ország között ismét rendkívül feszült a viszony, mivel az északiak interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, illetve szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Li Hi Pom mindezek ellenére arról beszélt, hogy a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

A szervezőbizottság becslése szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre. Körülbelül 210 orosz versenyző részvételére számítanak, akik országuk NOB-büntetése miatt az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek.

Li Hi Pom hangsúlyozta, készen állnak az oroszok diszkrimináció nélküli kiszolgálására.

Egyszóval: Dél-Korea mindenkit sok szeretettel vár.

Csak aztán a vendégek is szeretettel, békességgel jöjjenek – és ne jöjjön egyetlen fegyveres, hívatlan vendég sem.

Szele Tamás

Sport Mindig
[mnky_ads id=”3806″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét