Békesi László: A társadalom jelentős része érdekelt abban, hogy a rezsim fennmaradjon

A papíralapú Heti Világgazdaság közöl egy egy hosszú riportot Bekesi László egykor pénzügy-miniszterrel. a riportot szemlézi a hvg.hu, alább ezt olvashatják.

Az Orbán-rezsimet az ingathatja meg,

ha 2020 után csökkennek az elosztható források, ezért érdekek sérülnek – mondja az interjúban Békesi László, aki pénzügyminiszterként Magyarország két kritikus időszakában is a gazdaságpolitika fő irányítója volt.

A rendszerváltás éveiben és a kilencvenes évek közepén is krízisközeli helyzetben irányította pénzügyminiszterként a magyar gazdaságpolitikát Békesi László, akit a HVG nem csak erről az időszakról, de a 2010 utáni unortodoxiáról is kérdezett. A politikus-közgazdász arról beszél, tévedett abban, hogy „a multik torkán le lehet nyomni mindazt, amit a kormány tett a bankrendszer megsarcolásával, az ágazati különadókkal, külön kedvezményekkel a barátoknak, hadjárattal mások ellen”.

Egy másik tévedését is megemlíti:

„azt hittem, hogy az Európai Unió nem nyeli le a magyar kormány pofátlanságát, a korrupciót, a visszaélések sorozatát, a demokratikus jogok csorbítását.”

„Úgy látom, hogy a társadalom hihetetlenül fogékony az érzelmi politizálásra, és az Orbán-rezsim ennek minden eszközét, minden attribútumát ügyesen, nagyon gátlástalanul kihasználja. […] Bár velejéig hazug, a történelemhamisítás már ipari méreteket ölt, de nincs meg az alternatívája. Ellenzéki oldalról nincsenek olyan modernizációs válaszok, amelyeket az érzelmi politizálással szembe lehetne állítani. Ez a hajó elment. Idetartozik a kereszténység, a hit is – fogalmaz Békesi. Azt is kiemeli, a társadalom nagyon jelentős része ma már érdekelt abban, hogy a rezsim hosszabb távon fennmaradjon. Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád.

Az interjút teljes terjedelmében az e heti HVG-ben olvashatja.

Előzmény

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Békesi László: A társadalom jelentős része érdekelt abban, hogy a rezsim fennmaradjon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük