Benedek Miklós: „aki ezt nem élte át, az nem tudja, hogy ez mi. Nagy dolgot vesztettem el. Nincs is mellette olyan más, ami fontos lenne”

A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész nyolc hónapja nem állt színpadon. Rónai Egon szombat esti Húzós című műsorában lesz látható az interjú, amiben szó esett Színház-és Filmművészeti Egyetemről, ahol tiszteletbeli hallgató, és a tragédia óta először beszélt fia elvesztéséről is.

“Halhatatlanok Társulata”

Idén az ATV nézői dönthették el, hogy kik legyenek azok a művészek, akik méltóak arra, hogy bekerüljenek a “Halhatatlanok Társulatába”. A szavazás két hónapon keresztül tartott.

A színészek kategóriájában a legtöbb szavazatot Benedek Miklós és Koltai Róbert kapta.

„Több az értéke egy ilyen díjnak, mint amit a politika ad. Amit a szakma, vagy a kollégák adnak, azok megemelődnek, más a lecsengése” – tartja Benedek Miklós. A díj átadása májusban lett volna, aztán a koronavírus miatt egy szeptemberi dátum lett kitűzve, ám azt is halasztani kellett a vírus miatt.

A Nemzeti Színházban töltött éveiről vannak gyönyörű emlékei

„Élmény volt bemenni Kállai (Ferenc) öltözőjébe, ott beszélgetni a színházról és a mindennapokról”

– emlékezett vissza a színművész. Hozzátette: lehetne írni egy könyvet az akkori Nemzeti Színházról és arról, egyesek, hogy váltottak át, hogyan változtak meg, vagy arról, hogyan bontakozik ki egy színész, aki elnyomva volt korábban.

„Ezek a dolgok velem is megtörténtek. Én sem voltam jó, én is gyáva voltam és máshol kellett volna nekem színésznek lennem. Ma már mindennél jobban érzem, hogy nem a Nemzeti Színház, hanem talán a Vígszínház lett volna a táptalajom”

– vélekedett a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Arról is szólt, hogy sajnálja, hogy nem dolgozott bizonyos rendezőkkel, és azt is, hogy elmentek mellette színdarabok.

Fia elvesztése

A veszteségek annyira érzékenyen érintik, hogy “azokról nem szabad egy szót sem szólnia”.

„Aki ezt nem élte át, az nem tudja, hogy ez mi. Nagy dolgot vesztettem el. Nincs is mellette olyan más, ami fontos lenne”

– utalt fia, Benedek Tibor elvesztésére. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó júniusban hunyt el. A színművész unokáival nagyon jóban van, ők vigasztalják ezekben az időkben.

„Érdekes módon ők nagyon keményen bírják ezt. Nem is tudom, honnan vették ezt az erőt, szemben az én erőtlenségemmel”

Visszatér a színpadra

Február óta nem volt színpadon Benedek Miklós. Hamarosan viszont színpadra lép Spiró György Az imposztor című komédiájának főszerepével a József Attila Színházban. A színész megválogatja, milyen előadásokat vállal el. Már nem akar visszatérni minden este a színpadra.

SZFE

Benedek Miklós 15 évig tanított a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Mindkét osztálya őrséget állt az egyetemnél, és

mindkét osztálya büszkén Benedek-osztálynak nevezte magát.

Benedek tiszteletbeli főiskolai hallgató. A díjat Várkonyi Zoltán alapította azoknak a diákoknak, színészeknek, akik visszajárnak színészként játszani a főiskolára. Székhelyi Józseffel ketten kapták meg a díjat. A teljes beszélgetés szombat este 22.50- kor az ATV Húzós című műsorában lesz látható!

Forrás

aranyősz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük