Connect with us

Kerítésen innen

Bóka-arcátlanság: nem Trump-ízű a Make Europe great again kormányjelszó, hiszen Ő ilyet soha nem mondott

Bóka-arcátlanság: nem Trump-ízű a Make Europe great again kormányjelszó, hiszen Ő ilyet soha nem mondott
Megosztás

“Tegyük újra naggyá Európát!”, “Make Europe Great Again!” lesz a július 1-vel kezdődő magyar EU-elnökség jelmondata, a “emblémája” a stilizált Rubik kocka – hangzott el a sajtótájékoztatón, melyen Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár bemutatta az elnökség programját, prioritásait.

A Trump-íz

Arra az újságírói kérdésre, hogy nincs-e Trumpot támogató áthallása a jelmondatnak – hiszen az ö szlogenje volt a korábbi amerikai elnökválasztáson a “Make America Great Again” ( MAGA ), Bóka János azzal válaszolt:

nem tud arról, nem hallotta, hogy Trump valaha is azt mondta volna, hogy tegyük naggyá nagy Európát.

Kovács Zoltán ezt azzal egészítette ki:

az első magyar EU-elnökség is hasonló jelszóval “Strong Europe”, azaz az Erős Európa jelmondattal indult 2011-ben.

Próba cseresznye…

A nemzetközi sajtótájékoztatón Bóka János azt mondta, hogy 2024 második felében Magyarország rendkívüli helyzetben látja el az unió soros elnökségét. A háború, a globális versenytársaktól való leszakadás, a törékeny biztonsági helyzet, a migráció, a klímaváltozás és a demográfiai helyzet egész Európát kihívás elé állítják. Ráadásul, a magyar elnökségnek az újonnan felálló európai parlamenttel biztosítania kell az átmenet zavartalanságát.

Hazánk 20 éve tagja az EU-nak és voltunk már soros elnökök, így tapasztalatunk is van. Magyarország markáns Európa-politikát folytat és víziónk tükröződni fog a magyar elnökség munkájában is.

Elnökségünk alatt mindenekelőtt Európa békéjét és biztonságát kell szavatolnunk. A magyar kormány 7 pontban foglalta össze a legfontosabb elnökségi célokat:

 • az EU versenyképességének és gazdasági növekedésének ösztönzésére új megállapodást fogadunk el;
 • támogatni fogjuk az európai védelmi ipar és innováció megerősítését, valamint a tagállami védelmi beszerzési együttműködést;
 • a külső határok védelmére és a migrációt kiváltó okok kezelésére külső partnerségeket alakítunk ki;
 • kiegyensúlyozott és hiteles bővítési politikát folytatunk, külön figyelve a nyugat-balkáni térségre;
 • stratégiai vitát indítunk a kohéziós politika jövőjéről, ami már évtizedek óta sikeres a válságkezelésekben és a növekedés elősegítésében;
 • gazdaközpontú agrárpolitikát támogatunk, ami garantálja Európa élelmezés-biztonságát
 • és a demográfiai kérdéseket minden formában és fórumon napirendre tűzzük.

Magyarország “tisztességes közvetítőként” – honest broker -, a tagállamok és intézmények közötti lojális együttműködés szellemében fog dolgozni egy valóban erős Európa békéjéért, biztonságáért és jólétéért

– jelentette ki Bóka János.

Nagyon „bizik” leszünk…..

A magyar EU-elnökség alatt 1500 tanácsi munkacsoportülést fognak lebonyolítani, 37 formális tanácsülés lesz Brüsszelben és Luxemburgban, 230 elnökségi rendezvény Magyarországon. Ezek közül 16 informális tanácsülés, egy informális Európai Tanács-ülés és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozó lesz. Kovács Zoltán az elnökség lebonyolításáért felelős kormánybiztosként azt mondta:

összesen 177 esemény lesz a magyar elnökség fél éve alatt. A fő helyszín a Várkert Bazár lesz, de a Bálna is számos tanácskozásnak lesz a helyszíne, a Puskás Aréna pedig protokolláris eseményeké.

A Rubik kocka

A síkba kiterített Rubik-kocka 27 kis négyzetből áll, ami a 27 EU-tagállamot is jelképezi

– mondta Kovács Zoltán, emlékeztetve, hogy ötven éve, 1974-ben mutatta be Rubik Ernő a logikai játékot. (Arról nem esett szó, hogy a magyar kormány megfogadja-e a feltaláló üzenetét:

a legfontosabb pénzügyi prioritás a fiatalok oktatása, és „a világ kormányainak a költségvetésük felét az oktatásra kellene fordítaniuk”

-mondta a Daily Mail-nek adott interjúban.)

A sajtótájékoztatón a kocka szimbolikájáról Kovács elmondta, hogy

a magyar innováció és találékonyság talán legjobban ismert termékéről van szó, de a bonyolultsága ellenére is ki lehet rakni. Az EU-ban is “sokszor sokféleképpen gondolkozunk, a kocka lehetőséget ad arra, hogy amikor kirakják, egyszerre érvényesüljön benne az európai gondolat és a tagállamok nemzeti akarata” – “a magyar szerepfelfogás és kompromisszumkeresés” is megjelenik.

Ursula von der Leyen ? Nincs vétó-lehetőség

A magyar elnökség idejére esik az EU-s intézményi vezetőváltás. Bóka János már a Politicónak nyilatkozott arról, hogy a magyar kormány “nagyon nehezen“ tudná támogatni Ursula von der Leyent. Az ATV kérdésère pedig a miniszter megerősítette:

a kérdésben minősített többséggel hoznak majd döntést, nincs vétó lehetőség, azaz Orbán Viktor nem vétózhatja meg az Euròpai Bizottság élére a tanácsi jelölést. „A másik két jelölttel kapcsolatban kifogást nem fogalmaztunk meg eddig”

– mondta Costára és Kallasra utalva, az ET és a külügyi főtárgyaló posztja kapcsán.

Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalása?

Újságírói kérdésekre Ukrajnát EU-csatlakozási tárgyalási folyamatáról azt mondta a miniszter:

a csatlakozási folyamat „az előírt eljárásrendben folytatódik”, „az eddigi ütemezés alapján a fejezetek megnyitása még fel sem merül”.

A magyar elnökség honlapja itt érhető el. Az összefoglalót az ATV készítette.

Csak úgy….

„Rögzítsük ezt a hetet:

 • 1. Nem vétozunk a NATO-ban Ukrajnával kapcsolatban.
 • 2. Támogatjuk Ruttét főtitkárnak.
 • 3. Magyar Péter kiszorította a KDNP-t a Néppártból .
 • 4. Aláírtuk a zárónyilatkozatot az ukrajnai békekonferencián.
 • 5. Az EU-ban le fogják osztani a posztokat Orbán nélkül.
 • 6. Meloni elhajtotta Orbánt.

Vagyis a Fidesz győzött, de Brüsszelt csak 5 év múlva foglalja el. „Hát hogy nem látjátok előre a zsenialitást!” – olvasható egy Facebook-hozzászólásban.

trump

Szerző