Bréking! Navalnij felfüggeszti éhségsztrájkját!

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus pénteken bejelentette, hogy a március 31-én megkezdett éhségsztrájk, amit nemzetközi figyelem mellet folytatott, befejezi. A hírt a politikus az Instagramon jelentette be. 

Fokozatos visszatérés

Navalnij közlése szerint 24 napba telik, amíg fokozatosan befejezi a sztrájkot, de elmondta, hogy továbbra is követeli, hogy saját maga választott orvost  biztosítsanak neki.  A Reuters fordítása szerint

megköszönte Oroszország és az egész világ „jó embereinek” a támogatásukat.

Navalnyit, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb kritikusát három heti  át éhségsztrájk után a vitték át egy börtönkórházba . A politikus azonban  kifogásolta a börtönben történő kezelést, mondván, hogy megtagadták tőle a szakszerű és sürgős ellátást.

Ezzel szemben az  orosz hatóságok azt mondták, hogy megfelelő orvosi ellátást kap, de ő továbbra is visszautasította a kezelést. A börtön azonban továbbra sem volt hajlandó engedélyezni, hogy a rabot egy általa választott, kívülről érkező orvos kezelje.

Ügyvédje elmondása szerint Alekszej Navalnijt magánzárkában tartják

Az orosz bíróság februárban Navalnijt több mint két év börtönbüntetésre ítélte feltételes szabadságvesztés miatt. A hétvégén a 44 éves aktivista orvosai arra figyelmeztették, hogy  szívroham vagy veseelégtelenség fenyegeti. Az orvosok nem látogathatták meg  a börtönben, de szerintük a politikus családjának által hozzájuk eljuttatott  leletek azt mutatták, hogy  Navalnij nagy veszélyben van, és „ bármelyik pillanatban meghalhat ”.

 

éhségsztrájk

 

Tavalyi menekülés a halálból

Tavaly nyáron Navalnijt orvosilag evakuálták egy orosz kórházból Németországba, miután idegméreggel megmérgezték. A német kormány szerint a toxikológiai jelentések „ egyértelmű bizonyítékokat ” , hogy Navalnijt olyan idegméreggel támadták amely a Szovjetunió által kifejlesztett Novicsok családjában tartozik . A Franciaországban és Svédországban végzett toxikológiai tesztek szintén ugyanerra a következtetésre jutottak. A Kreml többször tagadta, hogy szerepet játszana Navalníj megmérgezésében.

Miután az ellenzéki politikus csaknem fél évet töltött Németországban a gyógyulással, az év elején visszatért Oroszországba, ahol  az útlevél-ellenőrzés közben letartóztatták.

Az Egyesült Államok márciusban szankcionálta az orosz kormány hét tagját Navalnij állítólagos megmérgezése és későbbi őrizetbe vétele miatt

Joe Biden amerikai elnök szinte hivatalba lepésével egy időben több moszkvai kormánytagot szankcionált, az addigi  Trump-adminisztráció viszont nem lépett fel Oroszország ellen a Navalnij-ügy miatt.

(CNBC)

Előzmény

éhségsztrájk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest