Bruck András: egy kis közös teherviselés

A kormány bejelentette, hogy az önkormányzatoktól elveszi a gépjárműadóból származó bevételeket, kb. 35 milliárd forintot, és „átcsatornázza a védelmi alapba”.

A pártoktól is elvesz, de az nem különösebben érdekel engem,

ők védjék meg magukat, például hagyják ott végre a parlamentet. Se pénzük, se joguk semmire… ennél átlátszóbban fölösleges munkakör tényleg nincs a világon. Mondjuk, mint hatvan úszóedző a Szaharában. Az önkormányzatok további kifosztása viszont valóban a rezsimhez méltó húzás. Pedig igazából nem hiányozhat ez a pénz a védekezéshez, hogy mást ne mondjak, ennek az ötvenszeresét szabadította fel erre a célra az EU.

Nem tudom, melyik önkormányzat mennyi segítséget nyújt rászorulóknak,

de több-kevesebbet nyilván mindegyik. És mindegyik jóval kevesebbet, mint amit akkor tudna, ha a kormány már eddig is nem zsigerelte volna őket ki. Márpedig rászorulóból egyre több lesz, a munkahelyek elvesztése megszámolhatatlanul sok egyéni sorsot fog kilátástalan, vagy alig megoldható helyzetbe hozni. Nem is túl sokára bekövetkezik, hogy sok családban a nagyszülők nyugdíja lesz az egyetlen fix bevétel, amivel majd számolni lehet.

Önkormányzat – ez csak egy név, ami azonban ezreket, tízezreket, százezreket takar

Helyesebben, milliókat, az ország valamennyi lakóját. A „közös teherviselés” ürügyén az önkormányzatoktól elvenni szándékozott pénzeket ismét az emberektől veszik el Orbánék, ahogy ők szeretik mondani, a „magyar emberektől”. Márpedig soha nagyobb szükség nem volt és nem lesz a helyben élők gondjait legjobban ismerő önkormányzatok segítségére. Vagy tán a Karmelita kolostor erkélyéről figyelik majd, ki jut bajba, és már megy is a pénz, vagy az ebéd? És hogy közös teherviselés? Tényleg?

Nincs elég közös teher az embereken?

Például amiatt, hogy mi lesz velük, ha ők maguk vagy a szeretteik közül valaki bekerül valamelyik hazai kórházba? Vagy, mert látják, mire használja fel a kormány az időhatár nélkül kihirdetett rendkívüli állapotot? Mert sokan látják, hogy a társadalom végső megtörésére, minden hang elnémítására. Hé, ti ott, nem elég közös teher ez rajtunk?

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük