Bruck András: „minden működik”

Egészen szürreális videót tett közé a kormánypropaganda. Ez a csupán 50 másodperces videó és ez a fotó Magyarország, a legszomorúbb, legtragikusabb formájában.

Dicsekvésnek szánták, vádirat lett belőle

A Korányi kórházban készült fotón a falról hiányzik a csempe, a liftajtón kiírás jelzi, hogy nem működik, a tűzoltókészülék a sarokban, a földön hever, a miniszterelnökön korszerű maszk, a frontvonalon dolgozó orvoson csak egy rongy, és persze Orbán Viktor ezúttal se hallgat, meghallgat, hanem magyaráz.

„Amihez érek, széthull”,

mondja Kafka. Orbán nem éppen Kafka, de amihez ő ér, az is minden széthull. Úgy látszik, jóságban, gonoszságban is van közös.

A videóban van egy tipikus, manipulatív mondata:

„Amikor baj van, megjavulunk”.

Zámbó Jimmy is valami ilyesmit énekelt, aztán véletlenül fejbe lőtte magát. Orbánnak nincs fogalma a szavai és tettei következményeiről. Két egyenruhás nő, a kórház parancsnoka és a „logisztikus” fogadja őt a kórház előtt. Az igazgató távolabb áll és néz. Az új rendben ő csak báb. Később az irodájában ezt feleli Orbán kérdésére:

„Valamikor nekünk is lehet szerencsénk, magyaroknak”.

A kórháza romokban,

embere, felszerelése valószínűleg a fele, negyede a szükségesnek, de már megtanulta az orbáni nyelvet. Közben nyilván tudja, hogy ennyi aligha lesz elég a fél világot már letarolt vírus ellen. A mienknél sokkalta gazdagabb, korszerűbb országokban teljes a felfordulás, arat a halál. Itt rongyokba öltözött, idős, leharcolt kórházi emberek készülnek a járvány berobbanására. Mindenhol máshol a katonák részt vesznek, a meggyengült területeken segítenek, nálunk leginkább feltartanak, a helyes és szükséges arányok öntudatlan felforgatói.

Orbán azért nem aggódik

Hozzászokott a győzelmekhez, de azokat a mostaninál ezerszer gyengébb ellenfelekkel szemben érte el. Majd meglátjuk.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük