Nagyjából a felénél tart az új Nemzeti alaptanterv fejlesztése, a jövő szeptemberi bevezetés nem tartható – tudta meg a Népszava. A kormány elképzelései szerint alapvetően kétféle, állami és egyházi, keresztény szemléletű tankönyv közül kell majd választani.

A NAT-on dolgozó szakértőket az is aggasztja, a kormány már az elején leszögezte számukra, hogy az új alaptanterv legyen kellően nemzeti, munkaalapú és családközpontú. Ám hogy ehhez pontosan milyen szempontokat kellene figyelembe venniük, már nem részletezték számukra. Szerintük a NAT fejlesztésével megbízott miniszteri biztos, Csépe Valéria „mindenre bólogat”, amit a kormány kér, de az elvárásokat már nem továbbítja a szakmai csoportok felé, hagyja, hogy a szakemberek önállóan dolgozzanak. Ebből pedig előbb-utóbb konfliktus lehet: a szakértők szerint a kormánynak eljuttatott NAT-koncepció nem igazán tükrözi a „nemzeti-munkaalapú-családközpontú” hármas elvárást, sőt volt, aki úgy vélekedett, a kormány ízlésének „túl liberálisnak” is tűnhet.

Ezért aztán várható, hogy miután a minisztérium véleményezte a koncepciót, számos változtatást javasol majd.

Kétféle tankönyv lesz

A lapnak nyilatkozó szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az új NAT-nak megfelelő tankönyvek sem állnak még rendelkezésre, azokat a közeljövőben kezdik el kidolgozni – a félkész koncepció alapján. Noha a NAT nem szabályozza a tankönyveket, az abban megfogalmazottak irányt mutatnak a tankönyvíróknak és szerkesztőknek, a tanítási segédletek, eszközök készítőinek. A Népszava forrásai úgy tudják, a kormány elképzelésében kétféle tankönyv szerepel: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletű, ezekből lehet majd „válogatni”.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Nemzeti egyentankönyvből nemzeti Fidesz-hit, mint főtantárgy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here