Trump nagy eredményekre számít a Putyinnal tartott csúcstalálkozó után

“Nagy eredményekre” számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után Donald Trump. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében fogalmazott így.

Az elnök közölte: ígéretet kapott Putyintól az Észak-Koreával folytatott tárgyalások előmozdítására. Ennek mikéntjét azonban nem részletezte.

“Oroszország beleegyezett, hogy segít előrelépni Észak-Koreával, amellyel nagyon jók a kapcsolataink, és a folyamat halad előre” – utalt az elnök a Phenjannal megkezdett atomfegyver-mentesítési tárgyalásokra. Hozzátette: “nem kell sietni, a szankciók életben maradnak! A folyamat végén izgalmas jövő vár Észak-Koreára és Phenjan nagy előnyökre számíthat”.

Egy másik Twitter-bejegyzésben Trump az őt bírálóknak üzent. Azt írta, hogy ők “inkább akarnának háborúskodást” Putyin és közte. Mint fogalmazott: sok fontos témát vitatott meg Putyinnal, s ez szerinte “igazán zavarta” azokat, akik – mint fogalmazott – “bokszmeccset akartak látni” közte és az orosz elnök között.

Nem sokkal később viszont újságírók előtt már azt hangoztatta: soha még elnök nem volt olyan kemény az oroszokkal, mint ő. Amikor az egyik újságíró azt kérdezte tőle, vajon Oroszország változatlanul beavatkozásra készül-e az amerikai választásokba, Trump határozott nemmel válaszolt. Ezt a mondatot a CNN hírtelevízió úgy értelmezte, hogy az elnök továbbra is ellentmond az amerikai hírszerzés orosz beavatkozásra figyelmeztető jelentéseinek.

Trump továbbra sem hisz az orosz beavatkozásban?

Az Egyesült Államokban továbbra is nagy vitát kavar a helsinki csúcstalálkozó, illetve az amerikai elnök által a Putyinnal tartott közös sajtókonferencián elhangzottak. Demokrata párti politikusok szerdán felvetették, hogy a Trump-Putyin négyszemközti találkozón résztvevő tolmácsnak kongresszusi meghallgatáson kellene beszámolnia az elhangzottakról.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly májusban menesztett, és Donald Trump erőteljes bírálójaként számon tartott volt igazgatója Twitter-bejegyzésben sürgette azokat az amerikaiakat, akiknek szerinte fontosak az alapvető amerikai értékek, hogy az őszi félidős választásokon a demokratákra voksoljanak.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte: Donald Trump a kormányülés előtt válaszolva újságíróknak nem az orosz beavatkozásra mondott határozott nemet, hanem az újságírónak adandó választ utasította el határozott nemmel.

A Washingtonban letartóztatott orosz nő republikánus körökben forgolódott

A Washingtonban letartóztatott orosz Marija Butina republikánus körökben forgolódott – ez derül ki a többi között a bíróságra benyújtott és a részleteiben az amerikai sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

A 29 éves orosz nő letartóztatását hétfőn jelentették be Washingtonban, szinte órákkal a helsinki amerikai-orosz csúcstalálkozó befejezése után. Marija Butina szerdán délután állt egy washingtoni szövetségi bíróság elé.

Deborah Robinson bírónő közölte: Butina nem védekezhet szabadlábon, mert nincsenek garanciák arra, hogy nem hagyja el az Egyesült Államokat. Vádat ugyanakkor nem kémkedés miatt emelnek ellene, hanem az Egyesült Államok kormánya elleni összeesküvésért és amiatt, hogy nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként.

Közben az amerikai sajtóban a bíróságra benyújtott dokumentumokra hivatkozva egymás után jelennek meg részletek a Butina elleni vádiratból. Ezek szerint a nő egy meg nem nevezett 56 éves amerikai férfival élt együtt, akihez “különleges viszony” fűzte. Közösségi portálokon megjelent néhány fotón Maria Butina Paul Erickson 56 éves dél-dakotai konzervatív aktivistával látható együtt, ebből néhány amerikai médium azt a következtetést vonta le, hogy ő az, akivel a nő együtt élhet.

Az ügyészek szerint azonban a kapcsolat nem jelenthet szoros kötődést, mert Marija Butina legalább egy alkalommal szexuális viszonyt kínált egy másik férfinak, hogy segítse őt álláshoz juttatni egy – szintén meg nem nevezett – fontos amerikai szervezetnél. S bár a szervezetet a vádirat szintén nem nevezi meg, de minden jel, köztük közösségi oldalakon publikált bejegyzések és fotók sora azt támasztja alá, hogy az Országos Fegyverszövetségről (NRA) lehet szó. Butina Oroszországban is a szabad fegyverviselés aktivistájaként tűnt fel és az NRA-hez hasonló orosz szervezet létrehozását szorgalmazta.

A nő Moszkvából várta a parancsokat

Az amerikai igazságügyi minisztérium állítása szerint az orosz nő – aki 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba – egy szintén meg nem nevezett orosz tisztségviselő “irányítása és ellenőrzése alatt” tevékenykedett. A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint elektronikus levelekben és Twitteren tartották a kapcsolatot. Az amerikai sajtó közzétett két ilyen üzenetet is. Az egyik szerint Marija Butina a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal azt írta az összekötőjének: “most mindennek nyugodtnak és óvatosnak kell lennie”. Majd az elnökválasztás éjszakáján közölte: “megyek aludni. Itt hajnali három óra van. Készen állok a további parancsokra”.

Amerikai sajtóban megjelent információk szerint az összekötő Alekszandr Torsin, az orosz törvényhozás egyik volt tagja, az orosz jegybank magas rangú tisztségviselője lehet.

Az igazságügyi tárca szerint az orosz nő megpróbált kapcsolatokat kialakítani annak érdekében, hogy bejuthasson az amerikai országos döntéshozók köreibe, kapcsolatokat épített ki fegyverviselést támogató csoportokkal, 2016-ban pedig Donald Trump legidősebb fiával is találkozott az NRA egyik rendezvényén. A Facebookon közzétett fényképek tanúsága szerint részt vett olyan rendezvényeken is, ahol jól ismert amerikai politikusokkal, például Scott Walker wisconsini republikánus kormányzóval fotóztatta magát.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük