Dr. Novák: rosszul oltották be Orbán Viktort!

Kedd reggel hír volt, hogy Orbán Viktor -hallgatva Cecília asszony ajánlására- beoltatta magát influenza elleni vakcinával. Hiába, benne van a korban az ex fiatal ex demokrata, vigyáznia kell!

A mi hősünk….

Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen

Homok került a gépezetbe?

Novák Hunor doktor közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a fenti “aktussal kapcsolatban”

“A videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, ezért beszéljünk róla általánosságban, hogy tanulni tudjunk belőle. Sokszor beszéltem már róla, előadtam konferencián is ezekről, nézzük ismét.

Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni.

Típushiba, hogy ilyenkor a bőrt összecsípik (ezt látjuk a videón),

pedig azt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás.

Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)).

Szintén régi hagyomány a beszúrás után a fecskendő visszaszívása, ami csak a fájdalmat fokozza, mozgó tűvel a vállunkban

Vállizomba adott oltásnál ez helytelen, felesleges, gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége, ezért a nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást.

Szintén rossz gyakorlat az izomba adott injekció lassú beadása:

valójában azt jobb villámgyorsan adni, kisebb fájdalommal jár számos kutatás szerint. A terület pofozgatása, ütögetése felesleges. Modern érzéstelenítő krémek és eszközök segítenek a fájdalom enyhítésében.

Én is így tanultam, ahogy a videóban látható. Mert “így szoktuk”.

De utána olvastam, változtattam, remélem, minél több kolléga fog így tenni a jövőben!”

https://www.facebook.com/drnovakhunor/posts/3222917871139629

ellenzék

Egy hozzászólás itt: “Dr. Novák: rosszul oltották be Orbán Viktort!

  • 2020.10.21 - 07:37
    Közvetlen hivatkozás

    Már vártam ,hogy valami idióta okostojás elmondja a véleményét, mármint hogy minden rosszul lett csinálva. Írja a professzorunk , hogy az oktatási rendszerben van a hiba. Hozzá kellett volna tenni , ez azért van mert a zorbán elüldözte a jó tanárokat és lám ez a következménye.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük